MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady. Tak je robią panie z Koła Gospodyń Wiejskich

mad
Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady.
Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady. Fot. KGW z Zabierzowa Bocheńskiego
Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady to jeden z tych deserów, który nigdy się nie znudzi. Ciasto można przygotować do niedzielnej kawy lub na specjalnie okazje. Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zabierzowa Bocheńskiego.

Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady niewątpliwie poprawi wam humor. Warto też przypomnieć, że produkty bogate w przeciwutleniacze, takie jak ciemna czekolada i kakao, wspierają krążenie krwi, zwiększają endorfiny i poprawiają nastrój. Do dzieła!

Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady

Składniki : 
Spód:
 

  • 85 g masła 
  • 160 g gorzkiej czekolady 
  • ¾ łyżeczki rozpuszczalnej kawy 
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 4 duże jajka 
  • 70 g brązowego cukru 
  • szczypta soli 

Mus z gorzkiej czekolady 

  • 2 łyżki kakao w proszku 
  • 5 łyżek ciepłej wody 
  • 190 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej 
  • 1 i ½  (330 g) szklanki śmietanki 30% 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 

Mus z białej czekolady 

  • ¾ łyżeczki żelatyny 
  • 1 łyżka wody 
  • 170 g białej czekolady 
  • 1 i ½ (330 g) szklanki śmietanki 30% 

Wykonanie: 
Spód
 
Masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną rozpuścić w kąpieli wodnej w misce, na gładką masę. Ostudzić ok. 5 min. Dodać żółtka, wanilię. 
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier.  
Ubite białka dodawać stopniowo do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać mikserem na niskich obrotach.  
Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy (25 cm). Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni C ok. 20 min. Wystudzić (ciasto może trochę opaść).

Mus z gorzkiej czekolady 
Wymieszać kakao z ciepłą wodą. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w misce. Ostudzić ok. 5 min. Dodać kakao wymieszane z wodą. 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i szczyptą soli. 
Do rozpuszczonej czekolady z kakao dodać stopniowo ubitą śmietanę. Wymieszać (mikserem  na niskich obrotach). 
Gotowy mus wylać na spód ciasta, włożyć do lodówki na min. 15 min. 

Mus z białej czekolady 
Białą czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić. 
W miseczce wymieszać żelatynę z wodą, zostawić na ok. 5 min. 
½ szklanki śmietanki zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę. 
Gorącą śmietanę z rozpuszczoną żelatyną wlać do miski z białą czekoladą, mieszać, aż masa będzie gładka. Schłodzić do temp. Pokojowej, mieszając od czasu do czasu.  
Resztę śmietany ubić. Połączyć z ostudzona masą z białą czekoladą.  
Gotowy mus wyłożyć  na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady. Zostawić w lodówce na ok. 3 godz.  
Udekorować płatkami czekolady.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Zabierzowa Bocheńskiego

Polecamy też przepisy na inne ciasta:

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska