
DAWID BUDZICH - LAT 19
ZABRZE
Maturzysta/od października student budownictwa
kawaler
Uważa się za artystyczną duszę, długo rysował, tańczył, śpiewał. Lubi aktywnie spędzać czas – basen, rower, spacery z czworonożnym ulubieńcem. Gotowanie to dla niego też rodzaj sztuki. Jego słabą stroną są desery, bo nie lubi trzymać się przepisów. Do jego ulubionych szefów kuchni należą bracia Roca z Hiszpanii. Ceni Magdę Gessler za jej kunszt kulinarny, ale i podejście do kuchni regionalnych. Największym problemem dla niego jest przekonanie rodziców, że gotowanie to jego sposób na życie. Liczy na to, że dzięki programowi będzie mógł utrzymywać się z gotowania. Chciałby uczyć się sztuki kulinarnej w Londynie. Po pierwszej edycji programu „Masterchef” uznał, że powinien nauczyć się perfekcyjnie szatkować cebulę i skroił jej w tym celu 5 kg.
Potrawa z castingu: Filet z sandacza z patelni podany na risotto verde z sałatą ze szparagów i szpinaku w dresingu cytrynowo-miętowym z koperkowym sosem.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

SAMAR KHANAFER - LAT 24
WARSZAWA
Posiada własną firmę graficzną
Mężatka
Jej ojciec jest Libańczykiem, a mama Polką, ona urodziła się w Petersburgu, żartuje i mówi o sobie, że jest „skundlona”. Czuje się Polką, ale raz w roku jedzie do Libanu spotkać się z kuzynkami i kuzynami. Ceni kulturę Libanu, ich gościnność – kiedy się tam pojawia, cała wieś rywalizuje, u kogo będzie spała. Zawsze lubiła gotować. Wielu przepisów nauczyła ją babcia z Libanu, ale to jej narzeczony uświadomił jej, że robi to rewelacyjnie i nie potrzebuje żadnych przepisów. Dlatego zaczęła prowadzić bloga kulinarnego. Jest wielką miłośniczką lodów, gdyby mogła jadłaby je bez przerwy. We wrześniu tego roku wzięła ślub.
Potrawa z castingu: Kofta, humus, sałatka tabbouleh.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

SYLWIA CHRZANOWSKA – OLBRYŚ - LAT 28
LEGIONOWO
Doradca klienta w Instytucie Rozwoju Biznesu
mężatka, córka Laura
Mówi, że do szczęścia brakuje jej własnego mieszkania i miejsca do gotowania. Jej ulubioną książką kucharską jest pierwsza część książki z „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler, jednak, jeśli chodzi o programy telewizyjne, to najczęściej ogląda kącik kulinarny w „Dzień Dobry TVN”. Przełomowym momentem w jej życiu było urodzenie dziecka, kiedy z szalonej imprezowiczki stała się kochającą matką. Ma fobię dotyczącą „zwierząt z morza, bo ją brzydzą”. Jej znajomi twierdzą, że jest jak pasta bolognese – wszyscy ją lubią, bo jej nie da się nie lubić.
Potrawa z castingu: polędwiczka wieprzowa w syropie daktylowym, duszona botwina na galaretce buraczanej.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)