
KARINA ZUCHORA - LAT 24
WARSZAWA
Studentka AWF
panna
Trenuje narciarstwo biegowe i lekkoatletykę. Od czterech lat mieszka w Warszawie, bo studiuje wychowanie fizyczne. Opiekuje się swoim 14 letnim bratem, którego namówiła, żeby przyjechał do Warszawy trenować piłkę nożną w klubie Polonia. Chce pokazać polskim „ciotkom kotkom”, że kuchnia nie kończy się na schabowym z ziemniakami. Podczas gotowania często ma poparzone ręce. Uważa, że jest jak soczyste plastry flambirowanej piersi kaczki, z chrupiącą skórką na puszystej sałacie z truskawkami, borówkami, gorgonzolą i odrobiną winegret doprawione pieprzem i solą. W kuchni uwielbia klasykę, ale też lubi eksperymentować. Jest otwarta, nowoczesna i kolorowa. Lubi „jak w życiu coś chrupie i strzela” (jak ziarna gorczycy w jej autorskim sosie winegret).
Potrawa z castingu: Gęś z pęczakiem.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

MONIKA GLINIAK - LAT 38
WARSZAWA
Stewardessa
mężatka, 2 dzieci: Blanka, Jeremiasz
Dzięki swojej pracy zwiedziła prawie cały świat, ale spokoju i inspiracji uwielbia szukać na Podkarpaciu, z którego pochodzi. To tam co roku robi przetwory, bo nic tak dobrze nie smakuje zimą jak domowej roboty sok, ogórki, czy zupa z domowego przecieru. Kiedy gotuje, przede wszystkim zwraca uwagę na to, aby danie było zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Uwielbia gotować dla dzieci i męża. Do udziału w programie namówiła ją córka Blanka, która powiedziała jej, że jest najlepszą kucharką na świecie i musi wygrać ten program. Wychowała się na wsi - to nauczyło ją pracowitości i odwagi, nie boi się odebrać porodu od świni, ani wydoić krowy, choć cieszy się, że te umiejętności nie są już jej bardzo potrzebne.
Danie z castingu: Zielone szparagi otulone kurczakiem i szynką z sosem miodowo-musztardowym.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

JULIEN SECHER - LAT 36
KATOWICE
Informatyk
Skończył Uniwersytet w Nantes
ma dziewczynę, córkę: Charlotte 3 lata
Był w 2. edycji „Masterchef’a” w najlepszej 40tce, ale odpadł na potrawie z ziemniaka. Gotuje od 3 roku życia. 6 lat temu przyjechał do Krakowa odwiedzić kolegę i poznał swoją partnerkę. Tylko on gotuje w rodzinie. Uważa, że jest jak kartofle, ponieważ można je połączyć z wieloma potrawami i on taki jest, potrafi się dostosować do okoliczności i sytuacji mających wpływ na dalszy rozwój sytuacji. Jego ulubionym kucharzem jest Paul Bocuse. Nie jest za dobry w ciastach. Chciałby mieć restaurację i szkolić się u profesjonalistów. Chciały krzewić francuską kulturę gotowania w Polsce. Uwielbia grać na gitarze.
Potrawa z castingu: homard a l’americaine.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

DOMINIKA WÓJCIAK - LAT 29
KRAKÓW
Nie pracuje/ ukończyła geodezję na AGH
Gdyby miała się porównać do jakiegoś dania, to byłby to bigos – pyszny, prosty, swojski. Gotując często szuka weny w egzotycznych zakątkach świata. Uwielbia podróże ze swoim partnerem. Himalaje, Borneo, Indie – to między innymi z takich miejsc przywozi inspiracje i przyprawy do swoich potraw. Uwielbia robić sery, masło i jogurty z mleka, które w olbrzymich ilościach przywozi ze swojej rodzinnej miejscowości, Sidziny. Jest marzycielką i często zapomina o otaczającym ją świecie. Może właśnie dlatego kilka razy udało jej się spalić owsiankę, bo popijając zieloną herbatę i jednocześnie czytając kulinarne blogi zapominała, że coś gotuje. Marzy o prowadzeniu niewielkiej restauracji. Jej ulubionym szefem kuchni jest Yotam Ottolenghi , który jest pomysłowy i tradycyjny jednocześnie, wspaniale łączy kuchnie: izraelską, arabską z szeroko pojętą kuchnią zachodu.
Potrawa z castingu: Ryba duszona w harisie z wodą różaną z kuskusem i duszoną botwinką.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)