
DOROTA PANFIL - LAT 42
STEFANOWO (woj. Mazowieckie)
Pracuje w magazynie
niezamężna
Dorota jest współczesną, niezależną kobieta pracującą, która żadnej pracy się nie boi. Była już zdobnikiem szkła, handlowała na Stadionie Dziesięciolecia, teraz pracuje jako magazynier. Tak samo odważna jest w podejmowaniu kulinarnych wyzwań. Czasem jednak musi połknąć gorzką pigułkę porażki, najtrudniej było, kiedy nie wyszedł jej tort bezowy, który robiła na zamówienie przyjaciółki. Sytuację uratował jednak tort zakupiony w cukierni. Udział w MasterChefie jest spełnieniem jej największego życiowego marzenia. Jest kibicem piłki nożnej. Na castingu zachwyciła jurorów własnoręcznie przyrządzoną ośmiornicą „straszoną trzy razy”.
Danie z castingu: Ośmiornica a’ la polacca z polskimi kluskami kładzionymi.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

SYLWIA MALINOWSKA - LAT 43
DYWITY (woj. Warmińsko - mazurskie)
Nie pracuje/ z zawodu księgowa
mężatka, 2 córki - Klementyna i Julia
Przez 10 lat pracowała jako księgowa, ale nie czuła się szczęśliwa i spełniona, więc zrezygnowała z posady. Teraz zajmuje się domem i rozwija się kulinarnie, bo marzy o otworzeniu własnego bistro. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Sama wypieka chleby i bułki, z owoców i warzyw robi wszystkie możliwe domowe przetwory, a w przydomowej wędzarni przygotowuje pyszne ryby i wędliny. Od roku uczy się grać na saksofonie, co bardzo ją relaksuje. Za swoją największą wadę uważa emocjonalność, ale i na to znalazła sposób – kiedy emocje sięgają zenitu, bierze kijki i idzie na 10 kilometrowy spacer. Jej mąż hoduje ptaki: papugi, bażanty i psy..
Danie z castingu: Sandacz smażony , tagiatelle z zielonych szparagów z sosem maślanym, bagietka, lemoniada.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

TOMASZ KALINOWSKI - LAT 23
KRAKÓW
Student informatyki AGH
Ma dziewczynę Ewę
Mieszka z dziewczyną, z którą jest już dwa i pół roku. Do programu namówił go Charlie, bo był u niego na warsztatach kulinarnych. Na innych warsztatach zaproponowano mu staż w restauracji. Interesuje się przede wszystkim kuchnią molekularną, zbiera różne sprzęty. Ostatnio eksperymentuje z syfonem – robił piankę z „leche de pantera”. Podziwia Hestona Blumenthala za jego trzygwiazdkową restaurację, The Fat Duck. Czuje presję rodziny ze względu na studia – żeby być kolejnym inżynierem, ale stara się przekonać rodziców do tego, że gotowanie to jest to, co powinien robić w życiu. Uwielbia stare samochody i potrafi je rozpoznać po fragmencie wnętrza. Chciałby założyć własną restaurację.
Potrwa z castingu: pierś z kaczki z kaszą gryczaną.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)

PIOTR PIELICHOWSKI - LAT 38
GDAŃSK
Prezes 31 spółek (rynek nieruchomości)
Z wykształcenia fotograf, reporter (studia za granicą)
żonaty, córka 6 lat, synek 8 miesięcy
W biznesie osiągnął już wszystko. Praca przestała mu dawać satysfakcję, ale dzięki niej może sobie pozwolić na spełnianie swoich marzeń, a czasem zachcianek. Oświadczył się żonie w łodzi podwodnej, ślub mieli na zamku w Malborku. Potrafi jechać do Norwegii po łososia, a do Francji po ser. Jest propagatorem zdrowej kuchni i zdrowego stylu życia. Zamarzyli sobie z żoną, żeby mieć własną autorską restaurację. Chciałby też prowadzić program kulinarny. Uczył się gotować od babci i mamy. Lubi poznawać nowe smaki, ale nie zjadłby nigdy podrobów. Uwielbia Ferrana Adrię. Zgłoszenie do programu wysłała za niego żona, bo uważa, że nie ma lepszego kucharza od Piotra.
Potrawa z castingu: Węgorz w gnieździe z zielonego makaronu, ravioli di pesce i deser z orzeźwiającą pomarańczą.
(fot. TVN/FOKUSMEDIA.COM.PL/NEWSPIX.PL)