Cała prawda o smaku
The Truth About Taste, Wielka Brytania 2013
Program o zmyśle smaku, który służy żywym organizmom do rozpoznawania składu pokarmu. Receptory tego zmysłu - kubki smakowe - są umieszczone na języku, podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła.
Reżyseria:Nikki Stockley
Czas trwania:60 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Cała prawda o smaku w telewizji
Galeria
Andrew Scott
jako Himself - Narrator
Linda Bartoshuk
jako Herself - University of Florida
Molly Birnbaum
jako Herself
Jackie Blissett
jako Herself - University of Birmingham
Homaro Cantu
jako Himself
Harry Klee
jako Himself - University of Florida
Mark Atkinson
Dźwięk
Geoff Price
Dźwięk
Andy Ward
Dźwięk
Marie O'Donnell
Kierownik produkcji
Nikki Stockley
Producent
Nikki Stockley
Reżyseria
Opis programu
Program o zmyśle smaku, który służy żywym organizmom do rozpoznawania składu pokarmu. Receptory tego zmysłu - kubki smakowe - są umieszczone na języku, podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła. Człowiek ma pięć rodzajów receptorów smakowych. Przez długi czas wyróżniano cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. W 2000 roku wyodrębniono piąty smak - umami, który często jest określany jako smak glutaminianu sodu i wielu ludziom kojarzy się z kuchnią azjatycką.