Cała prawda o smaku

The Truth About Taste, Wielka Brytania 2013

Program o zmyśle smaku, który służy żywym organizmom do rozpoznawania składu pokarmu. Receptory tego zmysłu - kubki smakowe - są umieszczone na języku, podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła.

Reżyseria:Nikki Stockley

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Cała prawda o smaku w telewizji

Galeria

Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Cała prawda o smaku (2013) - Film
  • Andrew Scott

    jako Himself - Narrator

  • Linda Bartoshuk

    jako Herself - University of Florida

  • Molly Birnbaum

    jako Herself

  • Jackie Blissett

    jako Herself - University of Birmingham

  • Homaro Cantu

    jako Himself

  • Harry Klee

    jako Himself - University of Florida

  • Mark Atkinson

    Dźwięk

  • Geoff Price

    Dźwięk

  • Andy Ward

    Dźwięk

  • Marie O'Donnell

    Kierownik produkcji

  • Nikki Stockley

    Producent

  • Nikki Stockley

    Reżyseria

Opis programu

Program o zmyśle smaku, który służy żywym organizmom do rozpoznawania składu pokarmu. Receptory tego zmysłu - kubki smakowe - są umieszczone na języku, podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła. Człowiek ma pięć rodzajów receptorów smakowych. Przez długi czas wyróżniano cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. W 2000 roku wyodrębniono piąty smak - umami, który często jest określany jako smak glutaminianu sodu i wielu ludziom kojarzy się z kuchnią azjatycką.