Guy Martin. Mistrz sztuki kulinarnej

Guy Martin, Un artiste en cuisine, Francja 2008

Dla Guya Martina gotowanie jest aktem dzielenia się i przekazywania pozytywnych emocji. Uważa on, że odpowiednio przygotowane potrawy mogą być środkiem wyrazu i dziełem osobistej kreacji.

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Guy Martin. Mistrz sztuki kulinarnej w telewizji

Opis programu

Guy Martin nie musi prowadzić programu o gotowaniu w telewizji, by cieszyć się sławą wielkiego mistrza sztuki kulinarnej w Europie. Z naciskiem na słowo "sztuka", gdyż pochodzący z Sabaudii kucharz inspirację dla swoich potraw znajduje w galeriach i muzeach. Gdy Guy Martin był młodym chłopakiem, nie ciągnęło go wcale do kuchni. Dorastający w alpejskim departamencie Sabaudii, zamierzał w przyszłości zostać lekarzem lub gwiazdą rocka. Dopiero praktyka odbyta we włoskiej pizzerii sprawiła, że młody Francuz spojrzał zupełnie inaczej na z pozoru zwyczajną czynność przyrządzania posiłków. Zrozumiał, że odpowiednio przygotowane potrawy mogą być niezwykłym środkiem wyrazu i dziełem osobistej kreacji. Przez całe lata 80-te Martin zdobywał kucharskie szlify w różnych francuskich lokalach. W tym czasie rozwijał także własną filozofię, zgodnie z którą gotowanie jest aktem dzielenia się i przekazywania pozytywnych emocji. Prawdziwy przełom w jego karierze nastąpił w listopadzie 1991 roku, gdy zatrudniono go jako szefa kuchni w renomowanej Le Grand Véfour, pierwszej wielkiej restauracji w Paryżu, lokalu o trzechsetletniej historii, nazywanej "cytadelą francuskiej kuchni". Wkrótce na Martina spływać zaczęły wyróżnienia, nagrody i splendory. On sam, skromny i skrupulatny, korzystał zaś z bliskości muzeum w Luwrze, aby po pracy chodzić tam i oglądać dzieła sztuki. Nigdy nie szkolił się u słynnych kucharzy, za to inspiracji dostarczało mu malarstwo, zwłaszcza płótna impresjonistów. "Malarstwo pomaga mi w pracy - mówi. Moje dania powstają z palety form i smaków. Przepis dojrzewa w mojej głowie, aż go namaluję". Dokument "Guy Martin. Mistrz sztuki kulinarnej" ukazuje największą osobowość francuskiej sztuki gotowania w różnych sytuacjach - jako czarodzieja kuchni oraz wyciszonego, rozmiłowanego w muzyce i malarstwie człowieka. Twórcy filmu prześledzili całą jego karierę - od dzieciństwa w Sabaudii po międzynarodowe sukcesy. Towarzyszyli mu w jego królestwie w Le Grand Véfour, jak i w japońskiej Osace, gdzie czarował nad wielkim stołem.