Kuchnia amerykańska
Cuisine américane / American Cuisine, Francja 1998
Młody Amerykanin przybywa do Francji, aby uczyć się fachu pod okiem słynnego kucharza, Louisa Boyera. Tymczasem zbliża się data corocznego wydania przewodnika poddającego surowej ocenie restauracje.
Reżyseria:Jean-Yves Pitoun
Czas trwania:100 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Komedia romantyczna
Kuchnia amerykańska w telewizji
Jason Lee
jako Loren Collins
Eddy Mitchell
jako Louis Boyer
Irene Jacob
jako Gabrielle Boyer
Isabelle Petit-Jacques
jako Carole
Sylvie Loeillet
jako Suzanne
Thibault de Montalembert
jako Vincent
Jean-Yves Pitoun
Scenariusz
Jean-Yves Pitoun
Reżyseria
Jean-Marie Dreujou
Zdjęcia
René-Marc Bini
Muzyka
Opis programu
Młody Amerykanin Loren przybywa do Francji, aby uczyć się fachu pod okiem słynnego kucharza, Louisa Boyera. Tymczasem zbliża się data corocznego wydania biblii kulinarnej, czyli przewodnika Michelina, poddającego surowej ocenie restauracje. Dodatkowe perturbacje powodują kłopoty podatkowe lokalu Boyera oraz wizyta urzędu imigracyjnego tropiącego nielegalnych pracowników. W dodatku sfrustrowany mistrz kuchni zauważa, że przybysz z Ameryki i jego ukochana córka Gabrielle mają się ku sobie.