Kuchnia rodziny Bras

Entre les Bras, Francja 2011

Historia rodzinnej restauracji „Le Suquet” w Laguiole w południowej Francji. Dokument pokazuje, co naprawdę znaczą w gastronomii rodzinne więzy, umiłowanie ziemi i lokalnych produktów.

Reżyseria:Paul Lacoste

Czas trwania:105 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Kuchnia rodziny Bras w telewizji

Twórcy

  • Paul Lacoste

    Reżyseria

Opis programu

Michel Bras, szef kuchni i właściciel restauracji, która zdobyła 3 gwiazdki Michelina, decyduje się oddać stery swojemu synowi Sébastienowi. Ojciec i syn są w kluczowym momencie kariery. Czy syn zdoła pokazać, że jest równie dobry jak słynny ojciec? Czy Michelowi Bras oddanie schedy przyjdzie z łatwością? Michel Bras zdobywał gwiazdki Michelina w restauracji „Lou Mazuc” i został wybrany najwybitniejszym kucharzem Francji, ocenionym przez renomowany przewodnik „Gault Millau” na 19,5 punktów (na 20 możliwych). W 1992 roku w południowej Francji, w regionie Aubrac, otworzył „Le Suquet”, która szybko stała się jedną z najsłynniejszych francuskich restauracji. W 2009 roku 63-letni szef kuchni zdecydował się przekazać lokal swojemu synowi Sébastienowi i jego żonie Veronique. W filmie dokumentalnym Paula Lacoste’y przenikają się trzy pokolenia, które mierzą się z trudnym tematem dziedzictwa. Reżyser zafascynowany wybitnym szefem kuchni dziesięć lat temu nakręcił o nim pierwszy film „Inventing Cuisine: Michel Bras”. W drugim dokumencie o wybitnym kucharzu bardziej niż na kulinariach skupia się na psychologicznym aspekcie relacji „ojciec-syn”, opowiada uniwersalną i ciepłą historię o różnicy pokoleń.