
Produkcje o gotowaniu od lat cieszą się dużą popularnością. Po motyw kulinarny sięgają zarówno twórcy filmów jak i stacje telewizyjne, które z sukcesem realizują serialowe opowieści o kucharzach, a także programy rozrywkowe, w których możemy śledzić zmagania szefów kuchni. Dziś przygotowaliśmy dla was kilkanaście filmów z ostatnich lat, w których głównym wątkiem jest gotowanie. Które z nich znacie i lubicie? Zobaczcie nasze zestawienie!

"Czekolada"
Bardziej słodkiego filmu chyba nie znajdziecie. Nasze zestawienie zaczynamy od filmu Lasse Hallströma, który jest już klasyką gatunku kulinarnego. Mimo, że jego premiera przypadła na 2000 rok, warto do niego wracać, ważne tylko, by nie oglądać go z pustym żołądkiem!
W sennym francuskim miasteczku, gdzie nadrzędną wartością jest spokój, pojawia się Vianne, samotna kobieta z córką, która w czasie Wielkiego Postu zamierza otworzyć sklep z czekoladą. Nic więc dziwnego, że stojący na straży moralności mieszkańców hrabia Reynaud postanawia zorganizować krucjatę przeciwko bezbożnej Vianne. A gdy na dodatek w miasteczku zjawiają się Cyganie, sytuacja staje się naprawdę poważna.

"Szef"
Rzuć wszystko i zacznij serwować jedzenie z food trucka! Carl Casper jest szefem kuchni w renomowanej restauracji. Cieszy się, że ma możliwość zademonstrowania talentu znanemu krytykowi i blogerowi, Ramseyowi Michelowi. Niestety, właściciel lokalu nakazuje Carlowi przygotowanie klasycznych, sprawdzonych dań. Ramsey wystawia restauracji niską ocenę, a rozczarowany Carl rzuca pracę. Postanawia zrealizować własne przedsięwzięcie kulinarne. Pomagają mu przyjaciele: piękna kelnerka Molly, była żona i jej obecny partner. Inicjatywa Carla przynosi mu sławę, a on zostaje celebrytą.

"Przepis na życie"
Pierwszy serial w naszym zestawieniu, do którego mamy ogromny sentyment. Główną bohaterką „Przepisu na życie” jest Anka (Magdalena Kumorek), którą poznajemy w momencie, w którymokazuje się, że jej mąż ma kochankę, a ona traci pracę. To wtedy Anka postanawia wszystko zmienić i zawalczyć o siebie! Podejmie pracę w restauracji, gdzie wykorzysta swój ponadprzeciętny talent do gotowania.