Smak tradycji

Polska 2008

Program kulturalno-kulinarny obrazujący polskie tradycje świąteczne. Sięgający do źródeł tkwiących w prasłowiańskich obrzędach, które splotły się z tradycją chrześcijańską i polską kulturą ludową.

Gatunek:Dokument/Reportaż

Smak tradycji w telewizji

Opis programu

Rzetelny, nastrojowy, bogato ilustrowany, w dużym stopniu inscenizowany program kulturalno-kulinarny. Sięgający do źródeł tkwiących w prasłowiańskich obrzędach, które potem splotły się z tradycją chrześcijańską i polską kulturą ludową. Wyjaśniający rzadko uświadamianą symbolikę gestów, zachowań i potraw, której korzenie tkwią w odległej przeszłości . Te przekazywane z pokolenia na pokolenie (coraz częściej odchodzące w niepamięć) rytuały są odbiciem polskiej historii, świadectwem naszej tożsamości narodowej, barwną wizytówką w coraz bardziej zunifikowanym świecie. Popielec wszystkim kojarzy się z nastrojem powagi, zadumy i popiołem sypanym na głowę w kościołach . Okazuje się jednak, że obrzędy pożegnania karnawału często przeciągały się do środy popielcowej, więc i ona była pełna żartów . Jak w Polsce żegnano karnawał i witano Wielki Post? Na czym polegały wielkopolskie podkoziołki, jedlińskie kusaki, co podawano o północy na tzw. podkurek? Co jadano w Środę Popielcową i w Wielkim Poście? Skąd się wziął i od kiedy panuje zwyczaj posypywania głowy popiołem? Do źródeł polskich zwyczajów popielcowych pomogą nam dotrzeć Daniel Kondraciuk i Hanna Szymanderska autorka książek o tradycjach kulinarnych.