Smak tradycji
Polska 2018
Program kulturalno-kulinarny o polskich tradycjach świątecznych. Autorzy objaśniają symbolikę gestów, zachowań i potraw. Przekazywane z pokolenia na pokolenie rytuały są elementem polskiej tożsamości.
Czas trwania:19 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Dokument/Cykl reportaży
Smak tradycji w telewizji
Twórcy
Iwona Klorek
Autor
Joanna Ficińska
Autor
Opis programu
Po niedzieli wielkanocnej spędzonej w gronie rodzinnym przeważnie na jedzeniu, nadchodził dzień harców i swawoli poniedziałek zwany niegdyś Dniem św. Lejka. Źródeł lanego poniedziałku trzeba szukać już w czasach prasłowiańskich. Od XIV w. Kościół usilnie zabraniał oblewania się wodą, a mimo to zwyczaj ten przetrwał do dziś. Skąd pochodzi nazwa śmigus - dyngus? Dlaczego krakowski Emaus obchodzony jest właśnie w wielkanocny poniedziałek? Na czym polegała Rękawka, bez której nie mógł obejść się wielkanocny wtorek? Co podawano na stół podczas licznych odwiedzin gości w drugi i trzeci dzień świąt (bo niegdyś Wielkanoc trwała od niedzieli do wtorku). Na te i inne pytania odpowiedzi poszukają jak zwykle: Hanna Szymanderskai Marek Zając.