Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie

Vanilla, Cinnamon and Almond Slivers. Christmas Bakery in Europe/Vanille, Zimt und Mandelsplitter Weihnachtsbäckerei in Europa, Austria 2017

Dokument o europejskich wypiekach bożonarodzeniowych. Różne kraje mają odrębne tradycje. W Szwajcarii przygotowuje się cynamonowe ciasteczka Zimtsterne w kształcie gwiazdek.

Reżyseria:Anita Lackenberger

Czas trwania:44 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie w telewizji

Galeria

Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wanilia, cynamon i płatki migdałów. Świąteczne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Anita Lackenberger

    Reżyseria

Opis programu

Film dokumentalny o wyjątkowych wypiekach, które w różnych europejskich krajach są przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Gdzie najlepiej rozpocząć podróż, jak nie w Złotej Pradze - mieście mającym kilkaset lat tradycji cukierniczych. W Czechach spotyka się wielką różnorodność tradycyjnych ciastek bożonarodzeniowych, do których obficie wykorzystuje się orzechy i przyprawy. Od czasów średniowiecza Praga była ważnym ośrodkiem handlu. Dzięki temu egzotyczne przyprawy trafiały do czeskich wyrobów cukierniczych, znanychdaleko poza granicami kraju. W Szwajcarii wypieka się w tym czasie Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki - tradycyjne niemieckie i austriackie ciasteczka świąteczne. Tutaj tradycja wypieków jest długa. Wyrabiane z kruchego ciasta maślanego pojawiają się na stołach nie tylko przed Bożym Narodzeniem. W cukierni Guggenloch produkuje się najkruchsze ciasteczka o nazwie Spitzbuben (czyli Urwisy) z mąki orkiszowej i świeżego masła. W Trieście spotkamy wypieki pikantne z dużą ilością czekolady, nazywane dolci. W Wiedniu waniliowe księżyce Vanillekipferl i tu króluje wanilia. W każdym europejskim kraju ten czas jest wyjątkowy i szykuje się wtedy bardzo specjalne pyszności. Gwiazdki cynamonowe ze Szwajcarii, krajanka pomarańczowa z Trydentu, kulki orzechowe z Weinviertel, czekoladowe łapy niedźwiedzia z Pragi, herbatniki maślane z Tyrolu. Wszędzie w Europie można odkryć pyszności przygotowane specjalnie na najpiękniejszy okres w roku - Boże Narodzenie.