Wielkanocne wypieki w Europie

Pinzen, Fladen, süe Zöpfe Osterzauber in Europa, Austria 2017

Dokument o wypiekach przygotowywanych z okazji świąt wielkanocnych. W Bernie, zgodnie z ewangelickim zwyczajem, na Wielkanoc piecze się Osterfladen. To rodzaj wykwintnej tarty.

Reżyseria:Anita Lackenberger

Czas trwania:44 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Wielkanocne wypieki w Europie w telewizji

Galeria

Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Wielkanocne wypieki w Europie (2017) - Film
  • Anita Lackenberger

    Reżyseria

Opis programu

Film dokumentalny opowiadający o tradycyjnych wypiekach, które są specjalnie przygotowywane w całej Europie na okres świąt wielkanocnych. Dla wielu osób Wielkanoc zaczyna się wraz z wiosną - kwiatami, słońcem i wielkanocnymi wypiekami. Przebudzeniu przyrody i początkowi życia towarzyszy kulinarne bogactwo i różnorodne tradycje. Nasza wielkanocna podróż kulinarna rozpoczyna się na północy Niemiec. Łaba powoli i majestatycznie płynie w kierunku Morza Północnego. Statki zmierzają w górę rzeki do Hamburga. Wiosną lśni woda, powracają wędrowne ptaki. Szeroka różnorodność wielkanocnych przysmaków jest wynikiem różnic religijnych i specyfiki regionalnej, ale jeden składnikjest szczególnie ważny, to drożdże. Bez nich wiele świątecznych specjałów, takich jak Colomba Pasquale z Włoch i Reindling z Karyntii w Austrii, byłoby nie do wykonania. Produkcja kilkuset sztuk Osterpudel w sezonie świątecznym wymaga sporo siły. Oprócz mąki pszennej, mleka, wody, drożdży, jajek i niewielkiej ilości margaryny, szczypty soli i cukru - w cieście musi być dużo rodzynek. Soczyste rodzynki nadają ciastu wyjątkowy smak. W Bernie zgodnie z ewangelickim zwyczajem na Wielkanoc piecze się Osterfladen. To rodzaj wykwintnej tarty. Tortownice lub formy do tart wykłada się kruchym ciastem, smaruje dżemem morelowym i posypuje rodzynkami. Na Wielkanoc w ofercie pojawiają się najbardziej wymyślne wypieki w najróżniejszych kształtach. Oczywiście nie może zabraknąć baranków, uważanych za symbol życia. Niezwykle różnorodnetradycje wielkanocne, także kulinarne, obserwujemy w Polsce. W okolicach Tarnowa typowym ciastem wielkanocnym jest babka z rzadkiego ciasta i oleju, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wypieki wielkanocne mają w Polsce długą tradycję. W Karyntii na stole pojawia się Reindling, czyli drożdżowa babka. Najpierw się ją błogosławi, potem kroi. Wśród dzieci popularna jest zabawa wielkanocna, walatka, czyli stukanie się jajkami. W Słowenii nie można sobie wyobrazić Wielkanocy bez najróżniejszych strudli, ciast i chlebów drożdżowych. Najważniejsze jest ciasto warstwowe - potratna potica. Tradycyjnie liguryjska torta pasqualina może mieć do 33 warstw, każda symbolizuje rok życia Chrystusa.