Zielona Ziemia

Tierra Verde, Argentyna 2011

Film opowiada o rodzinie Szychowskich, polskich imigrantach, którzy są właścicielami jednej z największych wytwórni yerba mate w Argentynie, znajdującej się w prowincji Misiones.

Czas trwania:60 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Zielona Ziemia w telewizji

Opis programu

Film opowiada o rodzinie Szychowskich, polskich emigrantach, którzy są właścicielami jednej z największych wytwórni yerba mate w Argentynie, znajdującej się w prowincji Misiones, a także zajmują się uprawą ryżu. Pierwsze wielkie plantacje ostrokrzewu paragwajskiego powstawały w XVII w. za sprawą jezuitów. Po likwidacji zakonu w 1773 r. i opuszczeniu przez niego terenów misji, zaczęły one podupadać. Jezuici zabrali ze sobą tajemnicę masowej uprawy krzewu i nikomu jej nie zdradzili. Od tego czasu napój produkowano z liści dzikorosnących roślin. Na szczęście rządy nowo powstających krajów Ameryki Południowej wspomagały badaczy pragnących odkryć tajemnicę ich uprawy. Udało się to w końcu, m.in. z pomocą naszych rodaków. Tak, tak! Na przełomie XIX i XX w. do Argentyny zaczęli napływać emigranci z Polski, którzy osiedlali się właśnie w prowincji Misiones. To właśnie oni m.in. zajęli się uprawą ostrokrzewu paragwajskiego. Do dziś jedna z największych wytwórni yerba mate znajduje się w rękach rodziny o polsko brzmiącym nazwisku - Szychowski. Ojciec obecnie zarządzającego historyczną fabryką i posiadłością "La Cachuera" w okolicach Apóstoles, Juana Alfreda Szychowskiego przybył do tego kraju wraz z rodzicami, gdy miał 11 lat. W młodości odkrył w sobie niezwykły talent do mechaniki. Najpierw został kowalem. Następnie w wieku 24 lat po raz pierwszy zobaczył tokarkę. Zapragnął posiadać takie urządzenie, więc na podstawie planów, które mu udostępniono, zbudował je samemu. Co ciekawe, tokarkę jego konstrukcji można oglądać w dawnej fabryce "La Cachuera", obecnie muzeum imienia Juana Szychowskiego, i jest ona w dobrym stanie! Gdy już ją miał, rozpoczął produkcję zaprojektowanych przez siebie maszyn, m.in. do cięcia liści i gałązek yerba mate na materiał, z którego parzy się ten drogocenny napar, oraz do sortowania i przetwarzania ryżu rosnącego w okolicy. Zbudował także młyn, który przetwarzał maniok na sypki krochmal. Trzeba pamiętać o tym, że udało mu się zrobić to wszystko, nie mając stałego dostępu do prądu - za jedyny napęd służył mu specjalnie zaprojektowany kierat, napędzany siłą mięśni wołów.