Afryka od kuchni Odcinek 1 - Kampala
Tales from the Bush Larder, Holandia 2013
Streszczenie odcinka
Afryka kojarzy się nam z pięknymi krajobrazami i dzikimi zwierzętami, a także z biedą i wojnami, ale raczej nie z wyśmienitą kuchnią. Kiran Jethwa - urodzony w Kenii pół Brytyjczyk, pół Hindus - cieszący się międzynarodową popularnością kucharz i autor popularnych brytyjskich telewizyjnych programów kulinarnych, zabiera widzów w kulinarną podróż po Kenii, Etiopii i Ugandzie. Bogactwo i różnorodność afrykańskiej kuchni zaskakują, a piękno odwiedzanych miejsc zachwyca. Kucharz Kiran Jethwa odkrywa kuchnię afrykańską, podczas inspirujących podróży poznaje mieszkańców wschodniej części kontynentu i ich kulinarne tradycje. Odwiedza plantacje, bierze udział w zbiorach, próbuje mało znanych specjałów. W tym odcinku wybiera się do Kampali w Ugandzie, gdzie pozna lokalny zwyczaj polowanie na pasikoniki. Kiran przygotuje autorską, inspirowaną kuchnią meksykańską wersję miejscowego przysmaku z owadów, nsenene.
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny