Alchemicy w kuchni
Alchemist Turn to Cooking, Francja 2005
Kuchnia molekularna zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Jej celem jest osiągnięcie idealnego, czystego i udoskonalonego smaku potraw, serwowanych w nowych, zaskakujących formach.
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny
Alchemicy w kuchni w telewizji
Opis programu
"Alchemicy w kuchni" to seria przedstawiającą portrety trzech największych szefów kuchni molekularnej - Ferrana Adrii, Hestona Blumethala i Pierre'a Gagnaire'a. Kuchnia molekularna zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Jej celem jest osiągnięcie idealnego, czystego i udoskonalonego smaku potraw - serwowanych w nowych, zaskakujących formach. Łączy naturę z nauką. Zrywa z konwencjonalnym smażeniem, gotowaniem czy pieczeniem. Nie potrzebne są już garnki, brytfanny czy patelnie, dlatego też wystrój zaplecza kuchennego nie przypomina wcale typowych kuchni w restauracjach - pełnych gwaru i potraw przyrządzanych na czas. Ta kuchnia wygląda jak laboratorium, w którym kucharze - fizycy, biochemicy czy też specjaliści od wzornictwa przemysłowego - tworzą swoje dzieła. Nie bez przyczyny nowy nurt w kulinariach został nazwany "kuchnią przyszłości". Substancje wykorzystywane do gotowania molekularnego to zupełnie naturalne związki chemiczne, miedzy innymi takie jak ciekły azot stosowany do zamrażania potraw, wyciąg z alg morskich mający właściwości zagęszczające i pozwalające zmienić konsystencję wielu dań. Wielu słynnych szefów kuchni na całym świecie wprowadza zasady fizyki przy kreowaniu swoich składników - w celu "uczynienia niemożliwego możliwym" - o najlepszych z nich opowiadają twórcy serii.