Anthony Bourdain: bez rezerwacji
Anthony Bourdain: No Reservations, USA 2012
Anthony Bourdain kontynuuje kulinarną podróż po świecie. Mimo wspaniałej scenerii pobyt w Toskanii nie należy do udanych.
Czas trwania:50 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Rozrywka/Rozrywka
Anthony Bourdain: bez rezerwacji w telewizji
Opis programu
W ósmej serii Anthony Bourdain zwiedza m.in. Australię, Japonię, Izrael, Chiny i Portugalię. Ekscentryczny prowadzący odkrywa tajemnice kuchni postkolonialnego Mozambiku, próbuje dań charakterystycznych dla chorwackiego wybrzeża czy potraw spożywanych wyłącznie podczas katalońskiego Bożego Narodzenia. Tony bez wahania próbuje lokalnych przysmaków i specjałów przygotowywanych w przydrożnych budkach, oddając się w ręce miejscowych przewodników. Sam, jako turysta, i to jeszcze w towarzystwie operatora, nie miałby szans dotrzeć do miejsc, do których prowadzą go informatorzy. Dzięki nim sporo dowiaduje się o kulturze kraju, o ludziach i o ich zwyczajach kulinarnych, które czasami, zwłaszcza dla kogoś z tzw. zachodniego kręgu kulturowego, mogą być szokujące. Rarytasy, których spróbuje, będą nierzadko poważnym wyzwaniem dla podniebienia i żołądka. W tej serii swojego programu Bourdain odwiedza m.in. Lizbonę, Kansas City, chińskie Xian i Sydney. Prowadzący poszuka też nowych smaków i przygód także w Chorwacji czy Mozambiku, a w Japonii jest uczestnikiem wyjątkowego wydarzenia kulinarnego - Cook It Raw .