Boże Narodzenie w River Cottage

Christmas At River Cottage, Wielka Brytania 2002

Hugh Fearnley-Whittingstall przygotowuje się do Świąt Bożego Narodzenia w River Cottage. Zaserwuje potrawy z gęsi: faszerowaną szyjkę, pieczone piersi oraz udka w postaci dania o nazwie confit.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Boże Narodzenie w River Cottage w telewizji

Opis programu

Hugh Fearnley-Whittingstall przygotowuje się do swoich pierwszych Świąt Bożego Narodzenia w River Cottage w hrabstwie Dorset. Czeka go dużo pracy ale jej efekty będą smakowite. Hugh postanowił przygotować świąteczne dania z gęsi. Musi jednak najpierw zarobić pieniądze, aby kupić ptaka od lokalnego hodowcy. W Dorset odbywa się coroczny świąteczny kiermasz. Gospodarz programu wykorzystuje tę okazję i organizuje własne stoisko. Będzie na nim sprzedawał łakocie z River Cottage. Stawia na pewniaka: ciasteczka z bakaliami z dodatkiem chudej mielonej jagnięciny. W ofercie będą również marrons glacés - obrane kasztany gotowane w syropie cukrowym podawane z czekoladą. Dodatkowo Hugh zobowiązał się zrobić tartinki dla sąsiadów, którzy udzielają gościny miejscowym kolędnikom. Przygotuje też wariację klasycznego francuskiego specjału - brandade, to prowansalski prekursor zapiekanki rybnej - gęsta mikstura z solonego dorsza i czosnku. Na koniec przygotuje specjalne świąteczne dania z gęsi: pierwsze danie to faszerowana szyjka, następnie pieczone piersi i na koniec udka w postaci klasycznego francuskiego dania o nazwie confit. Hugh Fearnley-Whittingstall może być postrzegany jako postać nieco ekscentryczna, zwłaszcza po zetknięciu się z jego książkami, w których opisuje np. jak najłatwiej upolować i najlepiej przyrządzić ogrodowego gołębia lub wiewiórkę... Jednak poza mało praktycznymi poradami, można w jego publikacjach znaleźć wiele informacji o życiu na wsi i zmianie swojego życia na lepsze. Hugh Fearnley-Whittingstall zaczynał karierę kucharza w River Cafe, jest pisarzem i prezenterem telewizyjnym, znanym ze swojej kampanii na rzecz "prawdziwego jedzenia". Książki jego autorstwa i serie telewizyjne przyniosły mu niezwykłą popularność. Jest patronem National Farmers' Retail and Markets Association (FARMA), prowadzi też swoja autorska rubrykę poświęconą kulinariom w magazynie Guardian's Weekend. Jest założycielem organizacji River Cottage, promującej życie blisko natury i zdrową żywność.