elBulli - kulinarny interface
Interface elBulli, Hiszpania 2013
Dokument prezentuje jedną z najsłynniejszych restauracji na świecie - elBulli, która w latach 2002-2009 pięciokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu czasopisma "Restaurant Magazine".
Czas trwania:52 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
elBulli - kulinarny interface w telewizji
Galeria
Twórcy
Eduard Martí
Autor
Opis programu
30 lipca 2011 roku działalność zakończyła jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie - elBulli. W latach 2002-2009 aż pięciokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu czasopisma "Restaurant Magazine". Jej szef, Ferran Adria jednak nie przestał działać. Postanowił przenieść swoje potrawy na wyższy poziom sztuki kulinarnej i designu. - Jedną z najważniejszych rzeczy jakich nauczyłem się pracując w elBulli to potrzeba utrzymania interdyscyplinarności - Ferran Adria. Praca na styku różnych form sztuki zawsze była w centrum zainteresowania Ferrana Adrii. Pewnego dnia zgłosili się do niego artyści z grupy Ikonic Arts: Pere Gifre i Daniel Molina. Mężczyźni przedstawili słynnemu szefowi kuchni swoją wizję kulinarnego świata, w którym jedzenie funkcjonuje jedynie w zestawieniu z unikalnym i pełnym artyzmu sposobem jego serwowania. W tym świecie jedzenie jest częścią dzieła, tworzonego nie tylko przez szefów kuchni, ale też wybitnych artystów sztuk plastycznych. W tym celu pracownicy fundacji elBulli z Ferranem Adrią na czele oraz Pere Gifre i Daniel Molina przystąpili do prac, które miały na celu zaprojektowanie i zaplanowanie niepowtarzalnych talerzy, sztućców i sposobów podawania jedzenia. Artyści spędzili wiele czasu na obserwacji natury: morskich fal, zwierząt, roślin oraz innych elementów otaczającej nas przyrody. W ten sposób powstał niezwykły dokumentalny zapis procesu twórczego, który doprowadził do powstania jedynych w swoim rodzaju kulinarnych dzieł sztuki.