Historia kuchni polskiej

Polska 2024

Program pozwala na przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym, a to ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości.

Reżyseria:Mirosław Bork

Czas trwania:40 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film dokumentalny/Serial dokumentalny

Historia kuchni polskiej w telewizji

Galeria

Historia kuchni polskiej - Program
Historia kuchni polskiej - Program
Historia kuchni polskiej - Program
  • Historia kuchni polskiej - Program
  • Historia kuchni polskiej - Program
  • Historia kuchni polskiej - Program
  • Mirosław Bork

    Reżyser

  • Tomasz Rostworowski

    Reżyser

  • Mirosław Bork

    Scenariusz

  • Jarosław Dumanowski

    Scenariusz

Opis programu

Co jadali dawni Słowianie? Jakie produkty i potrawy można było znaleźć na stołach prostych chłopów, a jakie na dworze Mieszka I i Bolesława Chrobrego? Co zmieniło przyjęcie chrześcijaństwa? Jakie produkty żywieniowe z południa podbiły zimną północ? Wykopaliska archeologiczne dostarczają niemal kompletną wiedzę na temat bazy surowcowej. Wiemy, co Słowianie uprawiali, co hodowali, jakimi roślinami dysponowali, a nawet jakich naczyń i technik używali w procesie obróbki termicznej potraw. W studiu kulinarnym Historii Kuchni Polskiej, prof. Jarosław Dumanowski i kucharz rekonstruktor Maciej Nowicki, sięgają po receptury z najstarszych zbiorów przepisów kulinarnych: "De observatione ciborum" greckiego lekarza Anthimusa oraz "Libellus de arte coquinaria" ukazującą kuchnię północnoeuropejską w czasach średniowiecza. Jaki jest wynik tego eksperymentu? Trudno uwierzyć, że do tej pory nie powstał serial na temat polskiej kuchni pokazujący, w sposób systematyczny i zgodny z najnowszymi badaniami, dziedzictwo kulinarne otrzymane od naszych przodków. "Historia kuchni polskiej" w 26 czterdziestominutowych odcinkach wypełnia tę lukę, zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności, dokonał Maciej Nowicki, twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w których kształtowała się polska kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację, ukazując przenikanie idei i potraw ponad europejskimi granicami. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym, ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. "Historia kuchni polskiej" to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego.