Historie kuchenne

Salmer fra kjokkenet / Kitchen Stories / Psalmer fran köket, Szwecja/Norwegia 2003

Skandynawia, lata 50. Szwedzcy naukowcy prowadzą badania nad zajęciami gospodyń domowych. Jednemu z badaczy zostaje przydzielony wyjątkowo nieufny podopieczny.

Reżyseria:Bent Hamer

Czas trwania:105 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Komediodramat

Historie kuchenne w telewizji

  • Jörgen Bergmark

    Scenariusz

  • Bent Hamer

    Scenariusz

  • Bent Hamer

    Reżyseria

  • Pal Gengenbach

    Montaż

  • Philip Ogaard

    Zdjęcia

  • Hans Mathisen

    Muzyka

Opis programu

Skandynawia lat 50. Szwedzcy naukowcy prowadzą badania nad codziennymi pracami gospodyń domowych. Chcą nie tylko zwiększyć efektywność ich działań, ale też je ułatwić. Po spenetrowaniu własnego kraju przychodzi pora na obserwacje poza jego granicami. Wybór pada na małą wioskę Landstad w Norwegii, gdzie wyrusza osiemnastu badaczy. Miejscowość słynie z dużej liczby kawalerów, co ma dodatkowo podnieść atrakcyjność badań. Szwedzcy "obserwatorzy" mieszkają w przyczepach kempingowych nieopodal domów swoich "obiektów". Pod żadnym pozorem nie mogą się włączać w ich prace ani z nimi rozmawiać. Miejscem badań jest kuchnia, w której rogu, na wysokim krześle umieszczonym niemal pod sufitem, usadawiają się badacze. Jednym z nich jest Folke Nilsson (Tomas Norstrom). Zostaje mu przydzielony wyjątkowo trudny podopieczny. Isak (Joachim Calmeyer) początkowo nie chce nawet przepuścić badacza przez próg. Po przełamaniu pierwszych lodów wciąż jest nieufny wobec intruza. W końcu znajduje na niego sposób: przez dziurę w podłodze strychu sam zaczyna obserwować Nilssona. Niecodzienna sytuacja prowadzi do zaskakującego finału. "Historie kuchenne" już w momencie powstania zyskały status dzieła kultowego. Pomysł filmu zainspirowała rzeczywistość, a ściślej rzecz ujmując - historia najnowsza Szwecji. W latach 50. XX wieku powołano tam do życia Instytut Badań Domowych, który powstał w ramach Szwedzkiego Związku Konsumentów. Zadaniem Instytutu było usprawnienie pracy gospodyń domowych. Fabuła "Historii kuchennych" to niejako kontynuacja tych eksperymentów, ale już poza granicami Szwecji. Bezpośrednią inspiracją dla reżysera filmu Benta Hamera był jeden z numerów magazynu "My i nasze domy" poświęcony badaniom szwedzkich naukowców nad zwykłymi pracami gospodyń domowych. Norweski twórca - jednocześnie reżyser, scenarzysta i producent filmu - jest dobrze znany również polskiej publiczności dzięki prezentowanej ma WFF czarnej komedii "Jajka" ("Eggs") czy niedawno obecnym na naszych ekranach "Factotum". "Historie kuchenne" były oficjalnym kandydatem Szwecji do Oscara.