Kuchenne rewolucje Odcinek 5 (Sezon 17) - Bar "Czerwony kapturek", Poznań
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Kuchenne Rewolucje po raz 17.! Kultowy program cieszy się niesłabnącą sympatią widzów. To wszystko dzięki wyjątkowej, charyzmatycznej i jedynej w swoim rodzaju Magdzie Gessler. Niezastąpiona Magda Gessler wyrusza w Polskę, aby pomóc właścicielom restauracji rozwiązać ich problemy. Jedna z najsłynniejszych restauratorek w Polsce doskonale wie, jak wymagającym zadaniem jest prowadzenie własnego biznesu i co zrobić, aby odnieść sukces. Każdy odcinek jest inny, bo różne są miejsca, bohaterowie, ich historie, problemy oraz okoliczności. Kto w tym sezonie odważy się zaprosić Magdę Gessler do swojej kuchni? Jakich zmian trzeba będzie dokonać, o czym szczerze porozmawiać, jaką krytykę przyjąć, aby otrzymać znak jakości Magdy Gessler? Jednym z takich miejsc będzie Sieradz, gdzie "Kuchenne Rewolucje" pojawią się po raz pierwszy. Własną restaurację postanowiło tam założyć rodzeństwo. Mężczyzna ma wykształcenie gastronomiczne, kobieta zaś wiele wiary w umiejętności ukochanego brata. Wspólny biznes pochłonął ich wszystkie oszczędności, dodatkowo wzięli także kredyt. Niestety, mało urozmaicone, barowe menu nie przyciągnęło gości, a lokal świeci pustkami. Co poszło nie tak i czy uda się zmienić tę sytuację? Na trasie podróży Magdy Gessler pojawi się także Grudziądz. W pięknym, zabytkowym budynku powstała restauracja założona przez małżeństwo. Niestety, po śmierci męża, z pełnym oddaniem lokal prowadzi matka z synem. Pomimo starań, wkładów finansowych oraz ogromnego zaangażowania, restauracja upada. Czy Magda Gessler odnajdzie przepis na sukces? W Krakowie zaś, pomimo sprzeciwu rodziny, powstaje restauracja zapalonej organizatorki wystawnych kolacji dla przyjaciół oraz miłośniczki dobrej kuchni. Sama miłość do gotowania i dobry smak nie wystarczą jednak, aby prowadzić biznes. Pochłonięta pracą właścicielka nie ma czasu dla rodziny, która od początku przeczuwała kłopoty, zaś lokal przynosi głównie straty. Jak zakończy się ta historia? Poznań "Czerwony kapturek" "Czerwony kapturek" to niewielki rodzinny bar w centrum Poznania. Prowadzi go Dorota, wraz ze swoim partnerem Samuelem oraz synami - Maciejem i Dawidem. To ich pierwszy wspólny "gastronomiczny biznes". Dorota, która z zawodu jest dyplomowaną pielęgniarką wyjechała do Niemiec, by pracować w domu opieki i wspomóc finansowo rodzinę. Niestety lata rozłąki odbiły się negatywnie na ich relacjach. Młodszy z synów Maciej namówił mamę, by otworzyła bar z domowym jedzeniem, który mógłby zapewnić jej dochód w Polsce. Dzieci uwielbiają kuchnię swoich rodziców, która kojarzy im się z dzieciństwem. Aby przekonać się, czy inni również z entuzjazmem odniosą się do dań Doroty, Maciej na początku testował potrawy "Czerwonego kapturka" na swoich znajomych. Kiedy okazało się, że są chętni na ich ofertę, wspólnie postanowili otworzyć bar. Szefową kuchni jest oczywiście Dorota, pomaga jej Adrian, który niedawno ukończył szkołę. Szefowa kuchni przyznaje, że gotuje dość spontanicznie i czasami nie umiałaby powtórzyć tego samego dania. Chociaż kuchnia domowa, a atmosfera wesoła i rodzinna, to "Czerwony kapturek" nie cieszy się takim powodzeniem wśród gości, jakiego można było się spodziewać po sukcesach pierwszych dań Doroty "na wynos". Gdyby nie zarobki partnera Doroty - Samuela, który musi pracować za granicą, żeby utrzymać "Czerwonego kapturka", już dawno trzeba było by zamknąć przynoszący straty lokal. Jeśli bar nie zacznie wkrótce zarabiać na siebie Dorota znowu będzie musiała wyjechać za granicę. To oznacza kolejną rozłąkę z ukochaną rodziną, być może już na zawsze. To przerażająca perspektywa, dlatego wszyscy z nadzieją czekają na pomoc Magdy Gessler.
Czas trwania:60 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Rozrywka/Reality show