Kulinarne podróże Sary Wiener
Sarah Wiener's Culinary Adventures, Francja/Niemcy 2006
Sarah Wiener przemierza Francję, próbując lokalne smakołyki, pobierając naukę od najlepszych szefów kuchni. Odwiedza m.in.: Bretanię, Normandię, Dolinę Loary, Korsykę, Lotaryngię, Marsylię i Paryż.
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny
Kulinarne podróże Sary Wiener w telewizji
Opis programu
Austriaczka we Francji... Wymarzona podróż starym VW Garbusem szlakiem wyśmienitych smakołyków. To seria, która rozbudzi w widzach apetyt na podróże i kuchnię francuską. Dobre jedzenie i miłe towarzystwo w podróży to istna przyjemność. Austriacka szefowa kuchni, która na stałe mieszka w Berlinie, przemierza Francję próbując lokalne smakołyki i spotykając ludzi, którzy tak jak ona, uwielbiają gotować. Sarah odwiedza różne regiony kraju i poznaje szefów kuchni, którzy uczą ją, jak przygotować miejscowe dania. Podróż byłaby jednak nudna bez przygód i odrobiny szaleństwa. Dlatego właśnie gospodyni programu, zanim przystąpi do kuchennych działań, sama musi zdobyć składniki. W tym celu wybiera się na polowania, na ryby, osobiście doi krowy. Na tym jednak nie koniec. Po dwóch dniach poznawania lokalnej kultury i smaków, podane przez nią potrawy są oceniane przez jury. Sarah Wiener w programie odwiedza m.in. Bretanię, Normandię, Dolinę Loary, Korsykę, Lotaryngię, Marsylię i Paryż. W każdym miejscu spędza 2 dni, odbierając naukę od najlepszych szefów kuchni. Sarah Wiener trafiła do Berlina, by pracować jako kucharka przy obsłudze ekip filmowych. Z ekipą trafiała do nowych miejsc i szybko organizowała kuchnie i znajdowała dostawców. Po latach otworzyła pierwszą restaurację w Berlinie, obecnie ma ich aż trzy. O daniach, które serwuje swoim gościom często mówi się, że są esencja berlińskiej kuchni. Dla Sarah najważniejsza jest jakość produktów - wykorzystuje składniki pochodzące z organicznych i ekologicznych upraw. Jest jedną z czołowych działaczek europejskiego ruchu Slow Food, gdzie piastuje stanowisko Director of Operations.