Okrasa łamie przepisy Odcinek 193 - Na szafranowym polu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na szafranowe pole. W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziejlubianych przypraw. Istniało nawet powiedzenie, określającą dobrą potrawę "Pieprzno i szafranno, moja mościa panno". Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Oczywiście występował wyłącznie na stołach szlachty czy magnatów. Powód? Bo szafran zawsze był niezwykle drogi. Aby uzyskać kilogram, potrzeba zebrać ręcznie około200 tysięcy kwiatów jednej z odmian krokusa. Z kwiatów tych pozyskuje się pręciki, fachowo mówiąc, znamiona słupka, suszyje i tak powstaje szafran. Uprawa szafranu kojarzy nam się z Iranem, Hiszpanią, Marokiem czy południem Francji. Ale okazuje się, że w Polsce, nieopodal Szklarskiej Poręby od kilku lat szafran, a w zasadzie krokusy na szafran, uprawia na tarasowychpolach pan Krzysztof. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, aby pokazać, jak powstaje szafran, a potem przygotuje dania pachnące i barwione szafranem. W malowniczym otoczeniu Gór Izerskich Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą będzie inspirowana dawną kuchniąpolską - gęś z szafranowym ryżem. Druga propozycja to dorsz w szafranowym sosie. A trzecia to wątróbka drobiowa z konfiturą z cebuli i szafranu.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu
  • Na szafranowym polu