Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni

Essential Pepin, USA 2011

W każdym odcinku Jacques Pépin skupia się na innym składniku, który wykorzystuje do przygotowania wyjątkowych potraw. Zaprasza też do gotowania rodzinę oraz przyjaciół.

Czas trwania:26 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn poradnikowy

Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni w telewizji

Galeria

Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni - Program

Opis programu

Seria to jedna z najnowszych produkcji znanego widzom kuchni+ Jacques'a Pepina. "Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni" to telewizyjna kulminacja ponad sześćdziesięcioletniej kariery słynnego szefa kuchni. W tej serii zaprasza on córkę Claudine, wnuczkę Shorey i wieloletnich przyjaciół oraz znajomych do wspólnego gotowania. Motywem każdego odcinka jest inny składnik, który legenda kulinariów wykorzystuje do przygotowania wyjątkowych potraw. Gwiazda kuchni powraca w nowej odsłonie. Tym razem słynny szef staje się niejako przewodnikiem po nierzadko trudno świecie kulinariów. Jego niezwykła technika, którą wykorzystuje w przyrządzaniu swoich potraw może służyć dla wzór dla wszystkich miłośników gotowania. W każdym odcinku prowadzący skupi się na innym składniku, który będzie podstawą dla potraw. Zaprosi też do gotowania swoją rodzinę oraz przyjaciół. Jacques Pépin urodził się w miejscowości Bourg-en-Bresse, niedaleko Lyonu we Francji. Już jako dziecko pomagał w restauracji Le Pelican, należącej do jego rodziców. Prawdziwą naukę sztuki kulinarnej rozpoczął w wieku trzynastu lat w Grand Hotel de L'Europe. Potem pracował Paryżu, pod czujnym okiem Luciena Diata, szefa kuchni w Plaza Athenee. W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia gotował dla francuskich mężów stanu, w tym dla Charlesa de Gaulla. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma 24 książki kucharskie, wiele artykułów, a także jest autorem 9 programów telewizyjnych.