Okrasa łamie przepisy Odcinek 263 - Owoce po nalewkach

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zajmie się owocami, które zostają po nalewkach. Wiele osób w naszym kraju robi nalewki na owocach sezonowych, jest to bardzo stara polska tradycja. Jeszcze sto lat temu prawie każdy polski dom miał w swoim kredensie jakąś nalewkową specjalność. Dziś wracamy do tej tradycji, ale też zazwyczaj owoce po nalewkach po prostu wyrzucamy, traktujemy je jako odpad. A przecież nasze babcie, choć zapewne nie znały modnej w dzisiejszymświecie idei zwanej z angielska zero waste, czyli po polsku zero odpadów, to nie wyrzucały nigdy czegoś, co można wykorzystać. Tak właśnie jest z owocami po nalewkach. Karol pokaże, jakie potrawy można wyczarować, wykorzystującte owoce. Przygotuje między innymi stek z antrykotu w glazurze z owoców rokitnika po nalewce, a także stek wołowy pieczony w sosie barbecue wykonanym z owoców trześni, czyli dawnej odmiany dzikiej wiśni.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach
  • Owoce po nalewkach