Okrasa łamie przepisy Odcinek 356 - Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza do Nadleśnictwa Biłgoraj. Tutejsze rozległe lasy to część Puszczy Solskiej, wielkiego kompleksu leśnego położonego w południowej części województwa lubelskiego, złożonego głównie z borów sosnowych. Występują tu także rozległe torfowiska, porośnięte przez żurawinę, borówkę czerwoną oraz czarne jagody. Te smakowite leśne owoce przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa leśnego, lecz także liczne ptaki, a wśród nich głuszca. Ten niezwykle rzadki już w naszym kraju ptak, tu znajduje doskonałe warunki bytowania. Co więcej, programy ochrony i zwiększania populacji głuszca, konsekwentnie realizowane przez miejscowe nadleśnictwa przynoszą efekty i tego największego grzebiącego ptaka Europy z rodziny kurowatych coraz częściej można tu spotkać. W dawnych wiekach nasi przodkowie chętnie na niego polowali, dziś jest u nas pod ochroną. Tak więc na nasz talerz nie trafi mięso z głuszca, ale jeden z przysmaków tego szlachetnego i pięknego ptaka, czyli żurawina. Owoce żurawiny błotnej od wieków były zbierane zarówno dla smaku, jak i właściwości leczniczych. Sok i wyciąg z owoców stosowano w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych oraz jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę. A w kuchni wyrabiano z nich soki, konfitury, syropy, kisiele, a suszone dodawano do ciast i deserów. Pyszne owoce żurawiny błotnej Karol wykorzysta do stworzenia ciekawych potraw. Przygotowane dania: 1/ Inspirowane bigosem kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej żurawinowym sosem z podpieczoną krótko młodą kapustą; 2/ Smażone wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli na grzance z chałki; 3/ Na deser trufle z kaszy jaglanej, żurawiny i leśnych orzechów w kakaowym pudrze.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
  • Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca