Pewnego dnia będę szefem kuchni

Polska 2010

Bohaterami są uczniowie szkoły gastronomicznej, którym kamera towarzyszy w ich szkolnych zajęciach, podczas praktyk w różnych warszawskich hotelach, oraz w trakcie wymarzonego wyjazdu do Francji.

Czas trwania:56 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Pewnego dnia będę szefem kuchni w telewizji

Galeria

Pewnego dnia będę szefem kuchni (2010) - Film
Pewnego dnia będę szefem kuchni (2010) - Film
Pewnego dnia będę szefem kuchni (2010) - Film
  • Pewnego dnia będę szefem kuchni (2010) - Film
  • Pewnego dnia będę szefem kuchni (2010) - Film
  • Pewnego dnia będę szefem kuchni (2010) - Film

Twórcy

  • Dominique Prusak

    Autor

Opis programu

Praca kelnera czy kucharza to bardzo popularne dorywcze zajęcie wśród młodych ludzi. Elastyczne godziny pracy, dobre wynagrodzenie i wysokie napiwki sprawiają, że znaczna część licealistów i studentów ma doświadczenie związane z gastronomią. Są jednak też tacy, dla których gotowanie jest życiową pasją. Bohaterami "Pewnego dnia będę szefem kuchni" są uczniowie szkoły gastronomicznej w Grodzisku Mazowieckim - Patryk, Karol, Małgosia i Marysia. Reżyser ukazuje determinację uczniów i pasję w dążeniu do zrealizowania celu: wszyscy marzą o pracy w dobrych restauracjach. Uczniowie dzięki programowi Leonardo, który jest częścią nowego programu edukacyjnego Unii Europejskiej "Uczenie się przez całe życie" (Lifelong Learning Programme) mieli okazję odbyć 3-tygodniowy staż w Nicei. Kamera towarzyszy młodym ludziom w ich codziennych zajęciach w szkole, podczas praktyk w różnych warszawskich hotelach, oraz w trakcie wymarzonego wyjazdu do Francji. Bohaterowie opowiadają o tym, co podoba im się w zawodzie kucharza, o trudnościach i swoich obawach. Widzowie mają okazję obserwować przemianę Patryka, Karola, Małgosi i Marysi. Doświadczenie, które zdobyli w Nicei okazało się dodatkową motywacją do dalszego kształcenia w zawodzie, czy nauki języków obcych. Staż we Francji udowodnił, że świat stoi przed nimi otworem, a wszystko zależy od nich samych. Czy w przyszłości uda im się spełnić marzenia, czy będą pracować z najlepszymi szefami kuchni, czy będą prowadzić własne restauracje?