Skarby kuchni tybetańskiej
A Taste of Tibet, Chiny 2012
Reżyseria:Bo Jianli
Czas trwania:52 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film/Film dokumentalny
Skarby kuchni tybetańskiej w telewizji
Bo Jianli
Reżyseria
Opis programu
Przez pokolenia, farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych "skarbami Tybetu". Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie zobaczą jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. W pewnym momencie może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna zacznie przechodzić do historii.