Smak tradycji
Polska 2009
Program kulturalno-kulinarny obrazujący polskie tradycje świąteczne. Sięgający do źródeł tkwiących w prasłowiańskich obrzędach, które splotły się z tradycją chrześcijańską i polską kulturą ludową.
Czas trwania:21 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Dokument/Reportaż
Opis programu
Rzetelny, nastrojowy, bogato ilustrowany, w dużym stopniu inscenizowany program kulturalno - kulinarny sięgający do źródeł tkwiących w prasłowiańskich obrzędach, które potem splotły się z tradycją chrześcijańską i polską kulturą ludową. Wyjaśnia rzadko uświadamianą symbolikę gestów, zachowań i potraw, której korzenie tkwią w odległej przeszłości. Te przekazywane z pokolenia na pokolenie (coraz częściej odchodzące w niepamięć) rytuały są odbiciem polskiej historii, świadectwem naszej tożsamości narodowej, barwną wizytówką w coraz bardziej zunifikowanym świecie. Obchody Świąt Wielkanocnych zaczynają się w Niedzielę Palmową zwaną Wierzbną lub Kwietną. Gdzie w Polsce powstają najpiękniejsze palmy wielkanocne? Dlaczego, zgodnie z tradycją, należy połknąć wierzbowego kotka i wychłostać się palmą? Jak powinno się spędzać kolejne dni Wielkiego Tygodnia? Z czego składała się tajnia tradycyjna postna kolacja spożywana w Wielki Czwartek? Na czym polegał pogrzeb żuru i śledzia, który odprawiano w Wielki Piątek i w końcu jakimi technikami zdobiono wielkanocne jaja w dawnej Polsce? Jak zwykle na te wszystkie pytania odpowiedzi poszukają Hanna Szymanderska oraz Marek Zając.