Lodówki wyposażone w produkty, które na co dzień używają w swoich domach. Każdy miał przyozdobić swoją lodówkę osobistymi, ulubionymi rzeczami oraz tymi, które dostali od swoich najbliższych. Były to m.in. rysunki dzieci, zdjęcia, obrazki, magnesy czy złote myśli. Uczestnikom pomagali zwycięzcy wszystkich dotychczasowych polskich edycji programu "Top Chef". Wszyscy zostali podzieleni na dwie grupy. Temat pierwszej konkurencji to: danie popisowe z tego, co znajduje się w lodówkach uczestników. Czas zadania: 1 godzina.
CZYTAJ TAKŻE:
Gotować zaczynali: Anita Sokołowska, Tomasz Oświeciński, Małgorzata Kalicińska, Wróżbita Maciej, Bartek Kurek oraz Andrzej Bachleda-Curuś. - - Kiedyś mieli przyjść do mnie znajomi, w lodówce było pusto - tylko kapary i śmietana. W sklepie kupiłem polędwiczki i tak zacząłem się bawić - opowiedział Bartek Kurek - prezenter Polsat News. Aktorka Anita Sokołowska, która wzięła się za dorsza pod pierzynką wskazała: - Dodaję do niej wszystkie zielone warzywa i zioła, które mam w kuchni. W ostateczności powstały takie dania jak np. baba ziemniaczana z sałatką z ogórków kiszonych, kofta wołowa z kaszą kus kus, czy risotto z grzybami.
Czas na to, aby temat zadania poznała druga grupa: Olga Bończyk, Piotr Galiński, Beata Oleszek, Rafał Maserak, Edyta Pazura i Vienio. - Jestem samoukiem. Wszystko co robię, przygotowuję sam w domu - podkreślił tancerz Rafał Maserak. I tak, tym razem uczestnicy przygotowali m.in. szaszłyk z krewetek z sosami orzechowym i sojowym, łososia z warzywami i tortillę ziemniaczaną z sosem kurkowym.
Jurorzy spróbowali wszystkiego i podjęli decyzję. Wojciech Modest Amaro wskazał, że najlepszym daniem z pierwszej grupy był stek autorstwa Tomasza Oświecińskiego. Okazało się także, że każdy z tej ekipy jest bezpieczny i trafi do następnego odcinka. Jak było w przypadku drugiej grupy? Tak samo! Jury zdecydowało, że w pierwszym odcinku nie będzie dogrywki. Wskazali też, że najlepszym daniem były krokiety Beaty Oleszek.
W 1. ODCINKU "TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" NIKT NIE ODPADŁ!
