Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
14 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl

Billie Eilish, Rooney Mara i Jared Leto są na diecie roślinnej. Zobacz gwiazdy wege
Styczeń jest miesiącem, który dla wielu osób jest okazją do rezygnacji z mięsa i produktów odzwierzęcych w ramach akcji społecznej Veganuary (połączenie...

Porażka restauracji po „Kuchennych Rewolucjach”. Dlaczego je zamknięto?
Nowy sezon „Kuchennych Rewolucji” ruszył 3 marca 2022. W kolejne czwartki na antenie stacji TVN można było oglądać kolejne restauracje przechodzące...

Gofry Nastki, kawa Hoppera i pizza hawajska. Co jedzą bohaterowie „Stranger Things”?
Nadprzyrodzone zjawiska, ciekawe postaci i pieczołowicie oddany klimat lat 80. XX wieku to właśnie serial Netflixa „Stranger Things”. Znajdziemy tutaj również...

Gotowali w „MasterChefie” i „TopChefie”, teraz prowadzą restauracje w Polsce
Programy telewizyjne pokazujące rywalizację uczestników o miano najlepszego kucharza w Polsce wciąż cieszą się wielką popularnością. Zarówno w „Top Chefie”...

Jak smakują gofry ze „Stranger Things”? Youtuberzy wyruszyli śladami znanych seriali
Kaja Szafrańska i Janusz Raczyński to twórcy kanału „Jakbyniepaczeć” na Youtube, poświęconego serialom i popkulturze. Jeszcze przed pandemią koronawirusa...

„Wspaniała pani Maisel” na widelcu. Kontrowersyjne krewetki, hot dogi i inne frykasy
Premiera 4. sezonu serialu „Wspaniała pani Maisel” (org. „The Marvelous Mrs. Maisel”) odbyła się 18 lutego 2022 roku. Można już go oglądać w całości. Finałowy...

Brytyjczyk Kevin Aiston był gwiazdą telewizji, teraz stawia na kuchnię
Kevin Aiston znany jest głównie z programu „Europa da się lubić!”, który był emitowany na antenie TVP2. Sympatyczny Brytyjczyk dał się poznać jako strażak i...

Kuchnie z „Totalnych remontów Szelągowskiej”. Aż chce się gotować!
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka i projektantka wnętrz, znana z programów stacji TVN. Od lat przeprowadza metamorfozy domów i mieszkań, które wiele...

„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” powraca! Im udało się zwyciężyć
„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” to kulinarne show, które gościło na ekranach telewizorów od 8 kwietnia 2014 roku. Program wypełniony był różnymi zadaniami,...

Krzysztof Gonciarz o kulisach „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler
Krzysztof Gonciarz to jeden z najpopularniejszych polskich youtuberów. Ostatnio nagrał film razem z Magdą Gessler, w którym przedstawił kulisy powstawania...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SONY Xperia 5 IV 5G 8/128GB Czarny
xperia 5 iv ma moc i wydajność, których potrzebujesz do codziennej kreatywności, od tworzenia,...