„Wspaniała pani Maisel” na widelcu. Co jedli bohaterowie popularnego serialu? Wśród dań są też polskie akcenty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
materiały prasowe Prime Video
Premiera 4. sezonu serialu „Wspaniała pani Maisel” (org. „The Marvelous Mrs. Maisel”) odbyła się 18 lutego 2022 roku. Można już go oglądać w całości. Finałowy sezon planowany jest na 2023 rok. Przyjrzeliśmy się, co jadły postacie z amerykańskiej produkcji osadzonej w latach 60. XX wieku.

W skrócie

„Wspaniała pani Maisel” podbiła serca widzów

„Wspaniała pani Maisel” (org. „The Marvelous Mrs. Maisel”) to serial komediowy opowiadający o Miriam „Midge” Maisel – w tej roli Rachel Brosnahan- zamożnej Żydówce mieszkającej w Nowym Jorku wraz z mężem Joelem (w tej roli Michael Zegan). Para doczekała się dwojga dzieci – Esther i Ethana.

Jako formę spędzania wspólnego czasu Joel i Miriam najbardziej upodobali sobie wycieczki do klubu Gaslight na występy stand-uperów. Małżeństwo wiedzie szczęśliwe, dostanie życie do czasu, gdy Joel oznajmia, że wyprowadza się z domu i ma romans z sekretarką. To stanowi punkt zwrotny dla Miriam i otwiera jej drzwi do nieprzewidywalnej kariery. Serial ma lekką formę, zabawne dialogi i estetyczny wygląd.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z jedzeniem z serialu

Serial tworzony przez Amy Sherman-Palladino do tej pory zdobył aż 45 nagród branżowych. W tym Złotego Glob w 2018 roku w kategorii „Najlepsza aktorka w serialu komediowym i musicalu” dla Rachel Brosnahan. Amy Sherman-Palladino poznaliśmy już wcześniej jako autorkę znakomitego serialu „Kochane Kłopoty” (org. „Gilmore Girls”).

Jedną z potraw, która często pojawia się w fabule serialu, jest pieczony mostek wołowy (w oryginale brisket). Miriam miała w zwyczaju piec go w dniu występu męża w klubie nocnym. Dzięki temu Joel mógł wejść na scenę bez wcześniejszego zapisu. W późniejszych odcinkach charakterystyczne danie Miriam Maisel wracało jako symbol domowego ogniska.

Serial często nawiązuje do posiłków serwowanych w kuchni żydowskiej. Szczególnie do dań znanych we wschodniej Europie. Jedzenie bywa podawane w stylu glamour. W serialu często słyszymy słowa w języku jidysz, który przypomina nam język polski. Gosposia państwa Waissman – rodziców Miriam – ma na imię Zelda (w tej roli Matild Szydagis) i pochodzi z Polski.

W serialu pojawiają się także:

  • gołąbki robione przez Shirley, czyli teściową Midge,
  • rosół schowany w zamrażarce na czarną godzinę
  • lub ogórki kiszone noszone w torebce na wszelki wypadek.

Kontrowersyjne krewetki

Z dań żydowskich możemy zobaczyć np.: kugel. Zabawnym fragmentem serialu jest moment wygłoszenia przemówienia weselnego przez Midge. W czasie przyjęcia zaprosiła gości na krewetki, wywołuje skandal i kłótnię w rodzinie na temat koszerności popularnych owoców morza. W serialu pojawia się też rytualne jedzenie podawane na święta żydowskie oraz przestrzeganie religijnego postu.

The Stage Deli – wyjątkowe jedzenie

Przed i po występach główna bohaterka wychodzi zjeść posiłek ze swoją menadżerką – Suzie Mayerson (w tej roli Alex Borstein) – typowe przekąski kuchni amerykańskiej np.: hot dogi, frytki i kanapki z peklowaną wołowiną. Lokal The Stage Deli służy im do nawiązywania kontaktów branżowych, poznawania ludzi i spożywania wielkich porcji jedzenia. Miriam Maisel zawsze znajdzie miejsce na porcję sernika. Midge ma swój ulubiony zestaw dań, czyli:

  • pastrami na żytnim chlebie,
  • siekaną wątróbkę na chałce,
  • nadziewana kapustę,
  • wareniszki (rodzaj ukraińskich pierogów) z kaszą
  • i na deser rugelachy.

Na wystawnych przyjęciach panie zajadają się homarami, a w ośrodku wypoczynkowym Catskills lodami.

W serialu nie zabrakło też posiłków, które pojawiają się w konkretnych okolicznościach, aby podbić wymowność sceny np.: sajgonki w azjatyckiej restauracji, gdy Midge wraz z rodziną widzi Joela z sekretarką.

Jedzenie w serialu „Wspaniała pani Maisel” czasem jest punktem odniesienia dla fabuły, a innym razem jej bohaterem. Warto odkryć jego znaczenie i sprawdzić jego potencjał komediowy.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn
Dodaj ogłoszenie