
Tomasz Cieśla, 37 lat – Katowice
Jego praca jest związana z branżą okołogórniczą. Piecze dla żony, znajomych i dwójki swoich dzieci. Pieczenia nauczyła go mama. Jest bardzo rodzinny. Jego hobby to pływanie, marzy o zwiedzaniu świata.
fot. TVP

Program prowadzą Paulina Mikuła i Anna Gacek.
Paulina Mikuła
Najsłynniejsza polonistka młodego pokolenia, autorka popularnego vloga „Mówiąc Inaczej” oraz bestsellerowej książki pod tym samym tytułem. Na co dzień, w dowcipny i lekko ironiczny sposób, uczy Polaków mówić po polsku i robi to doskonale.
Młoda, charyzmatyczna, ciekawa świata, nie może usiedzieć w miejscu, bo stale szuka wyzwań i nowych projektów.
Jest smakoszem i łasuchem – uwielbia ciasta i ciasteczka. Potrafi zjeść 5 napoleonek z rzędu i zagryźć je pączkiem – najlepiej jeszcze ciepłym.
W programie szuka niebanalnych osobowości, kulinarnych talentów i nowych smaków.
Anna Gacek
Dziennikarka związana z Programem Trzecim Polskiego Radia, w którym prowadzi autorski program „Aksamit” oraz – wspólnie z Wojciechem Mannem – audycję „W tonacji Trójki”.
Jej specjalnością są wywiady z gwiazdami, dla których gotowa jest pojechać na drugi koniec świata. Niepokorna i odważna, idzie zawsze swoją drogą, najczęściej na festiwale i koncerty.
Zdeklarowana hedonistka, w pracy skupia się na niepoprawnej stronie popkultury, prywatnie uwielbia rzeczy piękne, zmysłowe i przyjemne – nie wierzy w diety, wierzy w jedzenie.
Wychowana na wybitnym torcie orzechowym babci i jej niezapomnianych biszkoptach, poprzeczkę ustawiła wysoko już w dzieciństwie.
W programie „Bake Off – Ale Ciacho!” szuka – jak zawsze, nowych artystów. Sztuki kulinarnej pełnej pasji, talentu, ambicji, odwagi... I idealnego sufletu czekoladowego!
fot. TVP

Jury to Krzysztof Ilnicki i Gosia Molska.
Krzysztof Ilnicki
Wybitny talent polskiej sceny cukierniczej. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych.
W trakcie swojej kariery gastronomicznej zawędrował do londyńskiej Mirabelle Marco Pierre White’a, gdzie pełnił funkcję zastępcy szefa cukierni. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie (wyróżnionej jako najlepsza azjatycka restauracja na świecie i 19 wśród 50 najlepszych na świecie) był szefem cukierni, a jego flagowym deserem – sernikiem kokosowym – zachwycił się brytyjski dziennik The Guardian.
W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, wykładał także technologię czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obecnie prowadzi autorską pracownię Umam w Gdańsku. W tym roku został laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną, zdobywają tytuł Najlepszego cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier).
Gosia Molska
Dziennikarka kulinarna, producentka programów kulinarnych i foodproducer w dużych kulinarnych show. Kulinarne szlify zdobywała pod okiem Hanny Szymanderskiej.
Podczas swoich kulinarnych podróży zjadła już pół Europy, Indie, Malezję, Tajlandię, Sri Lankę, Koreę i kawałek Afryki. Cały czas ma apetyt na więcej, a Polska stanowi dla niej nieustanny obiekt smakowitych badań. W swoim programie „Polska Molskiej” odkrywała tajemnice rodzimej, lokalnej kuchni. Autorka książki „Kuchnia Regionalna”. Felietonistka Polska The Times. Obecnie związana z programem śniadaniowym „Pytanie na Śniadanie” w TVP2, w którym prowadzi kącik kulinarny i cykl podróżniczy. Mama 5-letniej Malinki, hedonistka, foodie. Kocha to, co robi.
fot. TVP

Kto zdobędzie tytuł Polskiego Mistrza Wypieków?
fot. TVP