Dziki obiad Łukasza Łuczaja
Polska 2011
Prowadzący podzieli się z widzami wiedzą na temat różnych gatunków dzikich roślin jadalnych i ziół. Pokaże jak odróżnić dobre od złych oraz przyrządzi potrawy z ich wykorzystaniem.
Czas trwania:13 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn poradnikowy
Dziki obiad Łukasza Łuczaja w telewizji
Galeria
Opis programu
Łukasz Łuczaj pokaże, jak przygotować proste i smaczne dania z dzikich roślin jadalnych. Za jadalne uznawane są te gatunki roślin, które nie są trujące, a pewne ich części, takie jak: liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona można spożywać. Ich wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana. Zależy głównie od gatunku i wieku rośliny, starsze pędy i liście są zwykle włókniste i mniej smaczne. Znaczenie ma też miejsce występowania, kondycja rośliny, metody zbioru i przechowywania oraz oczywiście sposób przyrządzenia.