Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu
Polska 2024
Program odkrywa przed widzami sekrety zdrowego odżywiania. Dowiedzą się oni, jak czytać etykiety oraz w jaki sposób komponować zbilansowane posiłki.
Reżyseria:Izabela Kwiecińska
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Program popularnonaukowy
Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu w telewizji
Galeria
Twórcy
Izabela Kwiecińska
Reżyser
Katarzyna Struś-Zakrzewska
Reżyser
Filip Kmera
Scenariusz
Opis programu
Naukowcy i dietetycy biją na alarm, że polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Z raportów opracowanych na zlecenie Ministra Zdrowia wynika, że 2018 nadwagę miała 1/3 dzieci w wieku szkolnym. W programie powiemy jak się żywią Polacy, zastanowimy się, gdzie są największe problemy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma to co jemy. Dobre żywienie nie oznacza zawsze tego samego, ponieważ to, jak się dobrze odżywiać, zależy w bardzo dużym stopniu od wieku danej osoby. Co powinien jeść niemowlak, dziecko w wieku przedszkolnym i szkolnym, a czym powinny się żywić osoby dorosłe i osoby w starszym wieku. W programie będzie też - na czym polega produkcja żywności, co przechowywać w lodówce, a co poza nią, jak zabezpieczać żywność, różnice między żywnością ekologiczną a konwencjonalną, będą też porady dotyczące doboru surowców i metod przygotowania żywności.