Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu

Polska 2024

Program odkrywa przed widzami sekrety zdrowego odżywiania. Dowiedzą się oni, jak czytać etykiety oraz w jaki sposób komponować zbilansowane posiłki.

Reżyseria:Izabela Kwiecińska

Czas trwania:23 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Program popularnonaukowy

Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu w telewizji

Galeria

Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu - Program

Twórcy

  • Izabela Kwiecińska

    Reżyser

  • Katarzyna Struś-Zakrzewska

    Reżyser

  • Filip Kmera

    Scenariusz

Opis programu

Naukowcy i dietetycy biją na alarm, że polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Z raportów opracowanych na zlecenie Ministra Zdrowia wynika, że w roku 2018 nadwagę miała 1/3 Polaków w wieku szkolnym. W programie twórcy opowiedzą o najpopularniejszych nawykach żywieniowych Polaków oraz zastanowią się, gdzie są największe problemy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy. Dobre żywienie nie oznacza zawsze tego samego, ponieważ to, jak się dobrze odżywiać, zależy w bardzo dużym stopniu od wieku danej osoby. Co powinien jeść niemowlak, dziecko w wieku przedszkolnym i szkolnym, a czym powinny się żywić osoby dorosłe i osoby w starszym wieku. W programie znajdzie się też wiele informacji na temat produkcji żywności, porady co przechowywać w lodówce, a co poza nią, tudzież jak zabezpieczać jedzenie. Sporo uwagi autorzy poświęcą także różnicom między żywnością ekologiczną a konwencjonalną, jak również właściwemu doborowi surowców i metodom przygotowania posiłków.