Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu
Polska 2024
Program odkrywa przed widzami sekrety zdrowego odżywiania. Dowiedzą się oni, jak czytać etykiety oraz w jaki sposób komponować zbilansowane posiłki.
Reżyseria:Izabela Kwiecińska
Czas trwania:23 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Program popularnonaukowy
Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu w telewizji
Galeria
Twórcy
Izabela Kwiecińska
Reżyser
Katarzyna Struś-Zakrzewska
Reżyser
Filip Kmera
Scenariusz
Opis programu
Naukowcy i dietetycy biją na alarm, że polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Z raportów opracowanych na zlecenie Ministra Zdrowia wynika, że w roku 2018 nadwagę miała 1/3 Polaków w wieku szkolnym. W programie twórcy opowiedzą o najpopularniejszych nawykach żywieniowych Polaków oraz zastanowią się, gdzie są największe problemy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy. Dobre żywienie nie oznacza zawsze tego samego, ponieważ to, jak się dobrze odżywiać, zależy w bardzo dużym stopniu od wieku danej osoby. Co powinien jeść niemowlak, dziecko w wieku przedszkolnym i szkolnym, a czym powinny się żywić osoby dorosłe i osoby w starszym wieku. W programie znajdzie się też wiele informacji na temat produkcji żywności, porady co przechowywać w lodówce, a co poza nią, tudzież jak zabezpieczać jedzenie. Sporo uwagi autorzy poświęcą także różnicom między żywnością ekologiczną a konwencjonalną, jak również właściwemu doborowi surowców i metodom przygotowania posiłków.