Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki
Klasztorne smaki Remigiusza Rączki, Polska 2024
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach w powiecie radomszczańskim. Przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku.
Reżyseria:Aneta Chwalba
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki w telewizji
Twórcy
Aneta Chwalba
Scenariusz
Aneta Chwalba
Reżyseria
Remigiusz Rączka
Prowadzący
Opis programu
Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach, w powiecie radomszczańskim. W 1615 r. sprowadzono tu dominikanów, by strzegli cudownej figurki Matki Bożej z Dzieciątkiem, która została odnaleziona 100 lat wcześniej przez miejscowego rolnika. Matka Boska z Gidli jest nazywana uzdrowicielką chorych. Remigiusz przygotowuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki wedługprzepisu z 1815 roku.