Kuchnia dwudziestolecia Odcinek 1 - Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski

Polska 2022

Streszczenie odcinka

Łukasz Modelski, znany z cyklu "W kotle historii" tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały, dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu. W tym odcinku poznamy przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z broszurki autorstwa dr. med. Władysława Chodeckiego opublikowanej w 1916 roku "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać." Drugi przepis nasałatę polską pochodzi z broszurki, która stała się bestsellerem w okresie I wojny światowej "200 potraw z ziemniaków". Autorem jest tajemniczy lub tajemnicza B. K. S.

Czas trwania:26 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Kuchnia dwudziestolecia w telewizji

Galeria

Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski
Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski
  • Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski
  • Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski