Kuchnia dwudziestolecia Odcinek 2 - Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki

Polska 2022

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku programu przedstawiamy kuchnię zaboru austriackiego. Dwie książki ukształtowały naszą kuchnię. Jedna polska, a właściwie polsko - francuska, druga austriacka. Ta pierwsza to książka Antoniego Teslara, Francuza, który był kucharzem Andrzeja Potockiego. Jego książka Kuchnia polsko - francuska ukazała się w 1910 roku. Bardziej popularna była jednak książka kucharska "Wiener koch und wirtfschafts buch. A co było potrawą najbardziej popularną w tym czasie, spotykaną współcześnie? Gałuszki/Hałuski czyli kluseczki, które są pierwszą potrawą w tym programie. Druga potrawa - zrazy a la Esterhazy - pochodzi z innej książki, Kucharz krakowski, opublikowanej w 1892 roku, autorstwa Marii Gruszeckiej.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Kuchnia dwudziestolecia w telewizji

Galeria

Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki