Kuchnia dwudziestolecia Odcinek 17 - Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo

Polska 2022

Streszczenie odcinka

Wśród europejskich obsesji międzywojnia, prócz naturyzmu, eugeniki, teorii ras, teozofii, neopogaństwa itd. , znalazł się również wegetarianizm rozumiany jako coś więcej niż tylko dieta. To program znacznie bardziej holistyczny, który obfituje w polską literaturę i anegdotę. Jarstwo stawało się rajstwem, czyli propozycją z porzątku etycznego, tak bowiem mieli jadać pierwsi rodzice, nie tylko zdrowotnego. Janisław Jastrzębowski nestor polskiego ruchu wegetariańskiego uważał, że mięsożerstwo jest zabytkiem barbarzyńskiej przeszłości człowieka pierwotnego, którego podtrzymywanie jest zbrodnią moralną człowieka kulturalnego XX wieku. Twierdził także, że spożywanie mięsa łączy z alkoholizmem i innymi uzależnieniami. Drogi, ścieżki i historia polskiego wegetarianizmu są tematami tego odcinka programu. Nie zabraknie też przepisów, np. na brejkę z prażonych bobków kakao czy jarzyny prażone.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Kuchnia dwudziestolecia w telewizji

Galeria

Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo