Kuchnia dwudziestolecia Odcinek 18 - Kuchnia z klasą. Kulinarne portrety Dołęgi-Mostowicza

Polska 2022

Streszczenie odcinka

Tadeusz Dołęga - Mostowicz w dwudziestoleciu międzywojennym był ultrapopularnym autorem bestsellerów. Choć krytycy nie uznawali go za wybitnego literata, bez wątpienia był wrażliwym obserwatorem współczesności. Przejawy różnic społecznych widział nie tylko w statusie, ale dostrzegał je w na pozór nieistotnych detalach choćby jadłospisach różnych sfer. Jego słynna "Kariera Nikodema Dyzmy" nie bez powodu zaczyna się od sałaty z pasztetem. W tym odcinku programu kluczem do poznawaniakuchni dwudziestolecia wojennego będą gusty, smaki i opisy z książek Tadeusza Dołęgi - Mostowicza. Nie zabraknie też przepisów, np. na sałatę w muszelkach czy cielęcinę w majonezie. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich", "W kotle historii" tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały, dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Kuchnia dwudziestolecia w telewizji

Galeria

Kuchnia z klasą. Kulinarne portrety Dołęgi-Mostowicza