Kuchnia dwudziestoleciaOdcinki Kuchnia dwudziestolecia Streszczenia odcinków Polska 2022 Odcinek 24 - Co jadają dyplomaci? Elegancja tuż przed wojną Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 23 - Żołądki i pyzy czyli jedzenie uliczne Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 22 - Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 21 - Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 20 - Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 19 - Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 18 - Kuchnia z klasą. Kulinarne portrety Dołęgi-Mostowicza Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 17 - Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 16 - Bazar, targ i fałszerstwo Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 15 - Dyplomatyka i łowy Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 14 - Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 13 - Menu nowoczesności. Anglomania W odcinku będzie mowa o angielskich wpływach w polskiej kuchni. Pierwszą serwowaną potrawą jest zupa Windsor, drugą - kanapki według przepisu Marii Disslowej. Odcinek 12 - Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka 19 marca 1914 roku w restauracji "U Naftuły" zapoczątkowana została nowa tradycja - obchody imienin Józefa. Marszałek nie znosił jarzyn, tolerował owoce, cenił sobie ciasta i słodkie leguminy. Odcinek 11 - Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP W kolejnym odcinku programu menu kuchni wojskowej, która musiała być tania, obfita i kaloryczna. Będą to knedle z sucharów, a także serwowana zwykle na kolację kiełbasa po kawaleryjsku. Odcinek 10 - Pływający luksus. Polskie transatlantyki W kolejnym odcinku potrawy z transatlantyckiego menu. Pierwszy przepis pochodzi z kuchni "Batorego" i jest to pieczeń po huzarsku. Drugie danie było serwowane na transatlantyku "Piłsudski". Są to kotleciki rybne z sosem tatarskim. Odcinek 9 - Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna Tęsknota Polaków za egzotyką przejawiała się w popularności przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów. Jedną z nich jest sos kabulski. Kolejny przepis - na duszone bakłażany - pochodzi z książki Marii Disslowej. Odcinek 8 - Na przednówku. Kuchnia uboga Dania chłopskie, dania proste, dania oparte na ziemniakach, cebuli, słoninie, twarogu, na ziołach znalezionych na łące nie gościły na pańskich stołach. Jedną z takich potraw jest prażucha. Odcinek 7 - Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 6 - Tajemnice domowej spiżarni Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 5 - Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. 12 Następna Kuchnia dwudziestolecia w telewizji Sobota 05.04.2025 15:25 TVP Lublin Niedziela 06.04.2025 14:30 Odcinek16 TVP Olsztyn Wtorek 08.04.2025 17:05 Odcinek17 TVP Olsztyn Sobota 12.04.2025 15:25 TVP Lublin Niedziela 13.04.2025 14:30 Odcinek17 TVP Olsztyn Wtorek 15.04.2025 17:05 TVP Olsztyn Sobota 19.04.2025 15:20 Odcinek1 TVP Lublin Niedziela 20.04.2025 14:30 TVP Olsztyn Niedziela 20.04.2025 21:00 TVP Olsztyn Wtorek 22.04.2025 17:05 TVP Olsztyn Sobota 26.04.2025 15:25 Odcinek2 TVP Lublin Niedziela 27.04.2025 14:30 TVP Olsztyn Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Wojny magazynowe: Kanada Owcze szaleństwo Polowanie na myśliwego Zagadkowe zgony Policja dla zwierząt w RPA Pogotowie ratunkowe dla zwierząt Polskie prywatne zbrodnie Bliźniacze zło Anatomia głupoty według Richarda Hammonda Ślubny salon marzeń