Kuchnia dwudziestolecia Odcinek 21 - Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów

Polska 2022

Streszczenie odcinka

Najjaśniejsze salony i przedwojenne kurorty. Od Sopotów, przez Spałę do Krynicy, miejsca, w których wypadało bywać na wywczasie i menu ich eleganckich restauracji będą tematem tego odcinka programu. Wakacyjnymi szlakami dwudziestolecia międzywojennego podążymy do Zakopanego, Jaremcza, Zaleszczyk, Truskawca, Druskiennik i na Hel. Powieje wielkim światem za sprawą muli, czyli morskich ślimaków czy pieczeni cielęcej z kawiorem. Specjałów, które rzadko gościły w domowych pieleszach. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów,"Kuchnia Żydów polskich"i"W kotle historii"tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały, są dla nas do dziś smakami rodzinnego domu.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Kuchnia dwudziestolecia w telewizji

Galeria

Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów