Kuchnia dwudziestolecia Odcinek 11 - Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP
Polska 2022
Streszczenie odcinka
W latach 1918 - 1939 Wojsko Polskie miało aż trzy regulaminy żywieniowe. Zmiany w regulacjach dotyczące polskiej kuchni wojskowej przez całe dwudziestolecie nadzorował szef Departamentu Intendentury Ministerstwa Spraw Wojskowych płk Karol Masny. Stworzono cztery wzory kuchni polowej. W kolejnym odcinku programu przedstawiamy menu kuchni wojskowej. Kuchnia wojskowa dwudziestolecia musiała byćtania, objętościowa i kaloryczna. Takim daniem są knedle z sucharów, na które przepis znajdziemy również w książce Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Kolejną potrawą serwowaną żołnierzom zwykle na kolację jest kiełbasa po kawaleryjsku.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny