TelemagazynKuchnia dwudziestoleciaOdcinki Kuchnia dwudziestolecia Streszczenia odcinków Polska 2022 Odcinek 4 - Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca W odcinku przepis na ozór z sardelami w sosie chrzanowym według przepisu Marii Disslowej oraz śledziowe mlecze w muszelkach. Drugi przepis pochodzi z książki Marii Gałeckiej wydanej w 1916 r. Odcinek 3 - Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski Prezentacja przepisów pochodzących z "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego" z 1915 r. oraz z "Kuchni polskiej - niezbędnego podręcznika dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich" z 1885 r. Odcinek 2 - Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki Łukasz Modelski proponuje wyprawę do dwudziestolecia międzywojennego, kiedy powstawały kulinarne pomysły łączące niedostatek z tradycją. Odcinek 1 - Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski W tym odcinku przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z 1916 roku. Drugi przepis pochodzi z broszurki, która stała się bestsellerem w okresie I wojny światowej - "200 potraw z ziemniaków". Poprzednia 12 Kuchnia dwudziestolecia w telewizji Czwartek 06.06.2024 08:51 TVP3 Szczecin Czwartek 06.06.2024 14:30 TVP3 Szczecin Sobota 08.06.2024 17:51 Odcinek19 TVP3 Warszawa Czwartek 13.06.2024 14:30 TVP3 Szczecin Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Wojny magazynowe: Kanada Owcze szaleństwo Polowanie na myśliwego Zagadkowe zgony Policja dla zwierząt w RPA Pogotowie ratunkowe dla zwierząt Polskie prywatne zbrodnie Bliźniacze zło Anatomia głupoty według Richarda Hammonda Ślubny salon marzeń