Przez dziurkę od sera
Polska 2012
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji serów.
Czas trwania:12 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn poradnikowy
Przez dziurkę od sera w telewizji
Opis programu
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów "zagrodowych". Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera - bohatera programu. Prowadzący prezentuje m.in. aksamitny ser dżersejowy blue czy niezwykły, długodojrzewający ser "Bursztyn". Gieno Mientkiewicz - menadżer Roberta Makłowicza, od lat fascynuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Autor terminu "polskie sery zagrodowe". Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.