River Cottage to the core, Wielka Brytania 2014

Streszczenie odcinka

W roku 1998 Hugh Fearnley-Whittingstall przeniósł się do River Cottage w hrabstwie Dorset, aby zacząć nowe życie. Cel był jasno określony: uprawa własnych owoców i warzyw. Chciał w ten sposób osiągnąć samowystarczalność, mieć pewność co do jakości pożywienia oraz być tak blisko natury, by móc korzystać z jej dobrodziejstw. W nowej serii Hugh skupi się na owocach i pokaże jak można je wykorzystać w kuchni! W tej czteroodcinkowej serii prowadzący zabierze widzów w zdumiewający świat owoców. Smaczny owoc może znakomicie uzupełnić mięsną potrawę, idealnie doprawić rybę i odświeżyć klasyczne dania. Dzięki Hugh widzowie mają okazję wkroczyć nie tylko w świat natury, ale także nauki, historii czy myślistwa. Program był kręcony przez przy trzy pory roku począwszy od wiosny, więc widzowie mają szansę zobaczyć szeroki zakres produktów oraz rozmaitych czynności i aktywności charakterystycznych dla danego sezonu. Hugh Fearnley-Whittingstall może być postrzegany jako postać nieco ekscentryczna, zwłaszcza po zetknięciu się z jego książkami, w których opisuje np. jak najłatwiej upolować i najlepiej przyrządzić ogrodowego gołębia lub wiewiórkę... Jednak poza mało praktycznymi poradami, można w jego publikacjach znaleźć wiele informacji o życiu na wsi i zmianie swojego życia na lepsze. Hugh Fearnley-Whittingstall zaczynał karierę kucharza w River Cafe, jest pisarzem i prezenterem telewizyjnym, znanym ze swojej kampanii na rzecz "prawdziwego jedzenia". Książki jego autorstwa i serie telewizyjne przyniosły mu niezwykłą popularność. Jest patronem National Farmers' Retail and Markets Association (FARMA), prowadzi też swoją autorską rubrykę poświęconą kulinariom w magazynie Guardian's Weekend. Jest założycielem organizacji River Cottage, promującej życie blisko natury i zdrową żywność.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

River Cottage - aż do pestki w telewizji

Galeria