A Taste of Greenland, Wielka Brytania 2010

Streszczenie odcinka

Niezwykle energiczny szef kuchni Chris Coubrough wyrusza w ekscytującą podróż po Grenlandii w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Przemierza największą wyspę świata zapuszczając się w dzikie ostępy i sprawdza, czy w tym nieprzyjaznym dla człowieka terenie, pokrytym w 84% przez lądolód, można być samowystarczalnym. Odkrywa bogactwo produktów naturalnych. Grenlandia jest częścią Królestwa Danii. Jest jedynym terytorium, jakie kiedykolwiek opuściło Europejską Wspólnotę Gospodarczą. Z powodu panujących tam warunków arktycznych aktywność człowieka ogranicza się do wybrzeży. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw grenlandzkich jest kiviak. Podaje się ją na Boże Narodzenie i należy do potraw dla osób żądnych wrażeń, ze względu na sposób przyrządzenia: obdarte z piór ptaki alka należy zawinąć w foczą skórę i zakopać w ziemi na 6 miesięcy... Innymi grenlandzkimi przysmakami są: suszony siwosz, mięso renifera, łososie oraz mattak - czyli skóra wieloryba wraz z przyległym tłuszczem. Ostatnie danie jest źródłem witaminy C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zawartość cholesterolu we krwi. Chris Coubrough urodził się w 1971 roku w Nowej Zelandii. Pracował w wielu wyśmienitych restauracjach na całym świcie. Obecnie mieszka w Norfolk, gdzie prowadzi swój hotel oraz dwa puby. Był gospodarzem programu kulinarnego Coastal Kitchen (ITV Anglia), gościnnie wystąpił również w Eating for Britain (Channel 4) czy Market Kitchen.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Smak Grenlandii w telewizji