Szczęście na talerzu Odcinek 5 - Tasmania

Happiness is on the Plate, Francja 2014

Streszczenie odcinka

Smakowita miniseria o pięciu szefach kuchni z różnych krajów, którzy gotują ekologicznie, zdrowo i smacznie, nie nadwyrężając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy-ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia. Tasmania, wyspa u południowych wybrzeży Australii, to w dużej mierze raj dla roślinności endemicznej. Umiarkowanie chłodny klimat, czysta woda i wspaniałe krajobrazy to cechy charakterystyczne Tasmanii. Birchs Bay to miejscowość znajdująca się pół godziny jazdy na południe od Hobart, stolicy. Tam właśnie mieści się "Pecora", restauracja młodego kucharza Luke'a Burgessa. Jej goście siadają w sali z panoramicznymi oknami, skąd mogą kontemplować przepiękny kanał Entrecasteaux oraz łąki, na których pasą się owce. Luke sam siebie określa jako "łowcę-zbieracza". Ciągle poszukuje nowych smaków, w dokach kupuje świeże ryby, lokalni hodowcy dostarczają mu kurczaki i jagnięcinę a warzywa, których używa w kuchni, pochodzą z najlepszych organicznych upraw w okolicy. Mieszkając na wyspie ma ograniczone możliwości zdobywania produktów, ale inspiruje go to do wymyślania coraz to nowych dań. Od lat dwunastu

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Szczęście na talerzu w telewizji

Galeria

Tasmania
Tasmania
Tasmania
  • Tasmania
  • Tasmania
  • Tasmania