W pierwszym zadaniu 5. odcinka 3. edycji "Top Chefa" ekspertami byli: pochodząca z Zaolzia polska piosenkarka Halina Mlynkova, dziennikarz i fascynat kultury Czech Mariusz Szczygieł oraz znany widzom z programu "Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami" wybitny czeski tancerz – Jan Kliment.
Goście oceniali czeskie specjały, przyrządzone przez uczestników podzielonych na dwie grupy. Konkurencję wygrała drużyna niebieska, z której immunitet otrzymała Marta Edmunds. Z drużyny czerwonej do dogrywki wyznaczył siebie samego kapitan ekipy - "Wujek" Artur Augustyński.
CZYTAJ TAKŻE:
"TOP CHEF" 1.10.2014. ODCINEK 4. ODPADLI LUIZA TRISNO I KAROL WOJCIECHOWSKI
POZNAJ WSZYSTKICH 15 UCZESTNIKÓW 3. EDYCJI "TOP CHEF" [ZDJĘCIA]
Przed zadaniem głównym, jurorzy przedstawili nowego uczestnika - Jakuba Bottę. Do programu przyszedł na miejsce Karola, który w poprzednim odcinku opuścił "Top Chefa" w ramach procedury dyscyplinarnej. Tematem zadania były klasyczne desery w nowoczesnej interpretacji samych uczestników. O tym, kto przygotuje dane ciasto decydowała Marta. Najsłabiej poradzili sobie Marcin Przybysz, Marcin Czubak i Jakub Botta.
Tematem przewodnim dogrywki był popiół. Dania z wykorzystaniem popiołu należało wykonać w 45 minut. Jurorzy zdecydowali, że z programem musi pożegnać się Jakub Botta.
